Interjú

2021.07.29. 13:27

Az egészséges (nyári) életmód alapjai

Tömő Réka táplálkozási tanácsadó, személyi edző osztott meg velünk néhány tanácsot arról, hogy mire érdemes táplálkozás szempontjából odafigyelni nyáron, és nemcsak.

Törő Enikő

– A nyári időszakban fokozottan oda kell figyelni a folyadékbevitelre. Ez kizárólag víz lehet, vagy lehetnek teák, gyümölcslevek is, a szénhidráttartalom ellenére akár? Mi az, amit mindenképpen kerülni kell?

– Igen, nyáron még magasabb a kiszáradás esélye, így fokozottan kell figyelni a vízbevitelre. Én csak szénsavmentes ásványvizet ajánlok, vagy esetleg mellé még cukormentes, házi készítésű limonádékat vagy teákat. A frissen facsart gyümölcslevekkel az a probléma, hogy a magas cukortartalom miatt növelik a vércukorszintet, így ezek fogyasztása csak kis mennyiségben, ritkán ajánlott. A víz a legjobb választás, minden mennyiségben.

– Milyen gyümölcsöket, zöldségeket ajánlott fogyasztani, akár mindennaposan?

– Szezonális zöldség, gyümölcs. Minden bele kell legyen illeszthető egy egészséges életmódba! A dinnyétől kezdve, a krumpliig minden. Természetesen a zöld zöldségek előnyt élveznek, mert nagyon minimális a kalóriatartalmuk, de mindent lehet mértékkel fogyasztani.

– Nyáron nem igazán szeretünk főzni, főleg azért, hogy ne melegítsük fel a lakást/házat, de enni azért mégis kell, még ha kevesebb ételt is kívánunk. Milyen könnyen elkészíthető, egészséges ételeket ajánl?

– Én az előre dobozolásnak vagyok a híve. Legyen szó akár egy lecsóról, ami hidegen is fogyasztható, akár egy sütőben sült egytál ételről. Szerintem mindent ételt meg lehet reformálni, és egészséges alapanyagokból elkészíteni, azt pedig több napra előre bedobozolni. A Nutrifit by Réka Facebook-oldalamon gyakran osztok meg könnyen elkészíthető, egészséges recepteket.

– Mikor menjünk sportolni? Mire figyeljünk fokozottan sportolás közben a nyári időszakban?

– A hidratálásra. Sportolni mindenki kedve/ideje szerint menjen, viszont mindenkinek mindenképp napi 30 percet legalább mozognia kellene. Ez lenne a minimum egy egészséges életmódhoz. Van, aki reggel hatkor már szereti letudni a mozgást, munka előtt, van, aki pedig csak munka után, késő este tud. Igény szerint mindenkinek ahogy megfelel. Én napközben szeretek futni, kellő energiával rendelkezem már addigra a reggeli és tízórai után, de mégsem vagyok még túl a délutáni műszakon, úgy hogy az nem veszi ki belőlem az energiát, sőt, mire oda jutok, hogy kezdek dolgozni délután, addigra az edzés feltölt, felpörget. Többek között emiatt a felpörgött állapot miatt én nem szeretek este lefekvés előtt edzeni.

– Melyek a legfontosabb vitaminok nyáron, amit pótolni kell? Milyen étel, ital fogyasztásával pótolhatjuk ezeket?

– Igazából nemcsak nyáron, hanem egész évben figyelni kell a vitaminbevitelre. Én ezt szeretem személyre szabni, de ha általánosítani kell, akkor azt mondom, hogy C, D, kálcium, B, magnézium vitaminokat ajánlott fogyasztani, de ezt még lehet fokozni. Sajnos, már korántsem olyan vitamindús a zöldség, gyümölcs, mint ezelőtt 50–80 évvel, mikor még bőven jutott tápanyag a földbe, így ezáltal a vitamin és az ásványi anyag a zöldségekben és gyümölcsökben alacsonyabb. Ezért én mindenképp mindenkinek ajánlok egy-egy hosszabb-rövidebb kúrát a vitaminokból – de a legjobb ezeket laboreredmények alapján összeválogatni.

– Mi az, amikre ezenkívül figyelni kell táplálkozás szempontjából a nyári időszakban?

– Az egészséges életmód nemcsak nyárra szól. Nem divatdiétákat (káposztadiéta, gyümölcsdiéta, szétválasztó diéta stb.) kell követni, hanem megtanulni mértékkel enni, mindent. Mindent lehet fogyasztani, csak nem mindegy, hogy mennyit és mikor. Elsősorban az alapanyagok lecserélése a legfontosabb: kiiktatni azokat a dolgokat, melyek károsak az egészségünkre (bő olajban sütés, fehér cukor és fehér liszt), és ezeket lecserélni egy egészségesebb változatra, és persze a tömérdek mennyiségű vízfogyasztás is fontos. Ez az alapja egy jól működő, egészséges életmódnak. Nem nehéz, csak el kell kezdeni.

Fotók: Törő Enikő, illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!