II. Ramszesz titkára

2022.09.20. 13:30

Rejtélyes szarkofág került elő

A régészek egy magas rangú tisztviselő gránit szarkofágját tárták fel az egyiptomi Szakkarában, aki valószínűleg II. Ramszesz egyiptomi fáraó uralkodása idején élhetett.

Szakkarában továbbra is zajlanak az ásatások

Forrás: Shutterstock

Az ásatásokat Dr. Ola Al-Ajizi, a Kairói Egyetem Régészeti Karának munkatársa vezette a 2021–2022-es ásastási szezonban végzett tanulmány részeként, amelynek célja az Unas király piramisának folyosója körüli területek feltárása volt – írja az Origo

A csapat egy temetkezési kamrát fedezett fel, amelyben Ptah-em-uya szarkofágja rejtőzött: a magas rangú tisztviselő „királyi titkár, a szarvasmarhák főfelügyelője és a Ramesseum (II. Ramszesz halotti temploma)" kincstárának vezetője volt.

Ez a szarkofágot a Krisztus előtt a 13. században helyezték itt örök nyugalomra az egyiptomi 19. dinasztia idején

– mondta Mostafa Waziri, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezetője a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ezt az időszakot gyakran a Ramesszid-dinasztiának is nevezik, amikor az Egyiptomi Új Királyság elérte hatalmának csúcspontját.

Magas rangú tisztviselő „királyi titkár, a szarvasmarhák főfelügyelője és a Ramesszeum kincstárának vezetője volt
Forrás: Ministry of Tourism and Antiquities 

A most felfedezett szarkofágot szent szövegek fedik le, mint például a „Djed", amely Ptah (a memphiszi teológia szerint világteremtő isten) és Ozirisz (a halottak ura) teremtő istenéhez kapcsolódik. Ott áll rajta a „Tyet" (Ízisz csomó) szó is, amely az elhunytat védi, valamint Hórusz isten fiait ábrázoló jelenetek.

A koporsó fedele betört, ami a szakemberek szerint arra utal, hogy a sírt korábban kifosztották, és csak a mumifikációs folyamat során keletkezett gyanta nyomai maradtak meg.

A közelmúltbeli szakkarai ásatások során májusban százötven bronzszobrot, márciusban pedig öt ősi sírt és több mint ötven fából készült szarkofágot tártak fel, amelyek az Egyiptomi Újbirodalom időszakából származnak.

Tekintse meg a szakkarai ásatásról szóló videót:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!