Katasztrófa

2022.08.30. 15:30

Milliárdokra van szüksége Pakisztánnak

Pakisztánnak több mint 10 milliárd dollárra (4 ezermilliárd forint) lesz szüksége, hogy helyreállítsa az országot sújtó, hónapok óta tartó áradások okozta károkat - jelentette ki kedden újságíróknak az ázsiai ország tervezési és gazdaságfejlesztési minisztere.

Térdig érő vízben gyalogolnak emberek az árvíz sújtotta pakisztáni Novserában

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Bilaual Arbab

Ahszán Ikbál az AFP francia hírügynökségnek elmondta, az árvizek következtében súlyosan megrongálódott az infrastruktúra, elsősorban a távközlési vezetékek, az utak és mezőgazdasági eszközök.

A tárcavezető leszögezte: a világnak kötelessége segítenie Pakisztánt abban, hogy az ország szembeszálljon a klímaváltozás következményeivel.

Az áradások miatt Pakisztán augusztus végén vészhelyzetet is hirdetett és nemzetközi segítséget kért.

Az ország katasztrófavédelme hétfő este azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában az áradások során 75 ember halt meg, 59 pedig megsérült. A legsúlyosabb károkat és a legtöbb áldozatot az ország déli részén található Szind tartományból jelentették.

A június közepe óta tartó árvizekben 1033 ember életét vesztette, a monszunesők okozta áradások miatt mintegy 33 millió embernek kellett elhagynia lakóhelyét
Fotós: Bilaual Arbab / Forrás: MTI/EPA

A hatóság augusztus elején közzétett jelentése szerint az árvizek mintegy 3451 kilométernyi utat rongáltak meg és 149 hidat tettek tönkre.

A június közepe óta tartó, az utóbbi évtizedek legsúlyosabb áradásai

 több mint 1100 ember halálát okozták eddig, sokan megsérültek, körülbelül egymillió ház és sok termőföld megsemmisült, illetve víz alá került az ország területének mintegy harmada.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!