Természeti katasztrófa

2022.08.17. 14:15

Madridig is elért a portugál erdőtűz füstfelhője

Füstfelhőbe borította a madridi felhőkarcolókat a 400 kilométerre tomboló portugál erdőtűz.

Erdőtüzet oltanak tűzoltók a portugáliai Rapa környékén 2022. augusztus 13-án.

Fotó: MTI/EPA/LUSA/Nuno André Ferreira

A Portugália szívében tomboló erdőtűz füstje borította be kedden a 400 kilométerrel keletebbre fekvő Madrid „négy torony” néven ismert felhőkarcolóit.

A spanyol főváros lakói erős égett szagra panaszkodtak.

A portugál Serra da Estrela nemzeti parkban augusztus 6-án lángra kapott erdő tüzét vasárnapra nagyjából eloltották, de hétfőn ismét felcsaptak a lángok, ezért számos falu lakosságát kellett evakuálni.

A már mintegy 17 ezer hektáron pusztító tűzvésszel több mint 1100 tűzoltó vette fel a harcot, munkájukat 13 tűzoltó repülő támogatta a magasból lezúdított vízzel.

A NASA műholdfelvételei szerint a füstfelhő az Ibériai-félsziget nyugati része felől kelet felé, egészen Madridon túlra terjedt. Közben Spanyolország keleti részén, Valencia környékén is több száz tűzoltót mozgósítottak két erdőtűz megfékezésére.

A Valenciától délre fekvő Vall d’Ebónál villámlás gyújtotta fel az erdőt, amely több mint 9500 hektáron égett. A tűz miatt vasárnap kellett lezárni az érintett utakat és mintegy kétezer embert evakuáltak.

A klímaváltozás miatt az Ibériai-félsziget egyes részein az elmúlt 1200 év legszárazabb időjárása tapasztalható a Nature Geoscience folyóirat egy júliusi tanulmánya szerint.

Spanyolországban az idei július volt a legmelegebb hónap 1961, a spanyol meteorológiai szolgálat méréseinek kezdete óta.

Az erdőtüzek 2022-ben már több mint 270 ezer hektárt perzseltek fel Spanyolországban. Ez jelentősen meghaladta a 15 éves átlagot, a 70 ezer hektárt az Európai Erdőtűz-információs Rendszer szerint.

Portugáliában az erdőtüzek mintegy 85 ezer hektáron pusztítottak, azaz az ország területének csaknem egy százalékán, ami a legmagasabb arány az Európai Unióban.

Borítókép: Erdőtüzet oltanak tűzoltók a portugáliai Rapa környékén 2022. augusztus 13-án. Fotó: MTI/EPA/LUSA/Nuno André Ferreira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!