Ritka kincs

2022.07.19. 13:25

Mixték mesterek munkája a Néprajzi Múzeumban látható mozaikmaszk

Tudományos vizsgálatokkal igazolták, hogy a Zoom kiállításon látható mozaikborítású maszk eredeti azték kori lelet.

Természettudományos és muzeológiai vizsgálatok során igazolták, hogy a Néprajzi Múzeum Zoom című állandó kiállításában látható ritka mozaik maszk eredeti azték kori lelet, közép-mexikói, valószínűleg mixték mesterek munkája, valódi türkiz berakással.

A maszkról és a vizsgálatokról tartott budapesti sajtóeseményen Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az intézmény nem csak a magyar népművészet pótolhatatlan kincseinek tárháza, gyűjtőkörébe egy jelentős nemzetközi kollekció is beletartozik, és az ehhez kapcsolódó tudományos kutatások is szerves részét képezik a múzeum feladatainak.

Gyarmati János, a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa elmondta, hogy 1973 és 1980 között az intézmény cseresorozatot bonyolított le két külföldi műkereskedővel. Mint felidézte, a szocialista korszakban nyugati valuta hiányában nem jöhetett szóba a műkincspiaci vásárlás, a múzeum azonban nagy és piacképes óceániai gyűjteménnyel rendelkezett. 

A cserék során összesen 137 óceániai, indonéziai és ázsiai tárgyért 244 afrikai, amerikai, indonéziai és óceániai tárgyat kapott a múzeum. Ezek között volt a Mexikóból származó mozaikborítású maszk is, amely akkoriban igazi ritkaságnak számított.

Hozzátette, hogy 

a maszk kevés információval érkezett, származási körülményei nem voltak tisztázottak, ezért az elmúlt évek során különféle természettudományos vizsgálatokat végeztek, valamint muzeológiai kutatásokat is folytattak annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak eredetiségéről, megismerjék a hozzá felhasznált nyersanyagokat, valamint többet megtudjanak származási helyéről.

A vizsgálatok eredményeként kiderült, hogy 

a maszk a 15-16. század fordulóján, Mexikóban is őshonos égerfából készült, és a hasonló maszkokkal megegyező módon fenyőgyantával rögzítették rá a mozaikborítást. 

Ezzel egyértelműen bizonyítást nyert, hogy eredeti, azték kori tárgyról van szó 

– hangsúlyozta a muzeológus.

Mint rámutatott, a tárgy funkciójának meghatározásában nagy segítséget jelentettek azok az azték kódexábrázolások, amelyek különféle, köztük temetési szertartásokat mutattak be. 

Az érintett múzeumokban fellelhető dokumentumokból az is kiderült, hogy – hasonlóan más tárgyegyüttesekhez – a Néprajzi Múzeum maszkja is a közép-mexikói Puebla és Oaxaca állam határán fekvő barlangokból származik, így az ott élő, magas kézműves kultúrájukról ismert mixték mesterek alkotásának tekinthető, és az 1960-as években ott folyó ásatások során juthatott a műkereskedőkhöz.

Az archaeometriai vizsgálatokat az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Energiatudományi Központjában és Természettudományi Kutatóközpontjában, a debreceni ATOMKI Örökségtudományi Laboratóriumában, az ELTE Litoszféra Fluidum Kutató Laboratóriumában, a MNM Országos Restaurátor és Restaurátorképző Központjában, a hamburgi Thünen-Institut für Holzforschungban, a poznani Radiokarbon Laboratóriumban, valamint a Leideni Egyetem Régészettudományi Intézetében végezték.
A Zoom tér kiemelt tárgya a Néprajzi Múzeum rendszeres tárlatvezetésein is megismerhető.

Borítókép forrása: Néprajzi Múzeum/ Facebook 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!