Ökológiai lábnyom

2022.06.23. 07:14

Az EU jogszabályokat vezetne be a növényvédő szerek használatának csökkentésére

Az Európai Bizottság szerdán jogilag kötelező érvényű célértékeket javasolt a kémiai növényvédő szerek használatának csökkentésére, illetve a természet és a biológiai sokféleség helyreállítására az unióban.

A javaslat értelmében, az EU 2030-ig 50 százalékkal csökkentené a kémiai növényvédő szerek alkalmazását, az uniós tagállami kormányoknak pedig rendszeres jelentést kell készíteniük a célok megvalósításában elért eredményekről.
A kémiai növényvédő szerekre vonatkozó új szabályok csökkenteni fogják az uniós élelmiszerrendszer ökológiai lábnyomát, védik a polgárok és a mezőgazdasági dolgozók egészségét, és segítenek enyhíteni a talajromlás és a növényvédő szerek okozta beporzók pusztulása miatt már most is jelentkező gazdasági veszteségeket 

- olvasható a bizottság sajtóközleményében.
Az EU végrehajtó testülete szerdán egy olyan jogszabályjavaslatot is bemutatott, amelynek célja, hogy 2030-ra az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát lefedjék a természet helyreállítására irányuló intézkedések, majd 2050-re ezeket a helyreállításra szoruló ökoszisztémákra is kiterjesszék.
A helyreállítási intézkedések közé tartozik többek között a beporzó populációk csökkenésének 2030-ig történő megállítása, a folyami gátak eltávolítása a vízi ökoszisztéma visszaállítása céljából, valamint a lecsapolt tőzeglápok helyreállítása a szén-dioxid kibocsátás elnyelése végett.
A jogszabályjavaslatot az Európai Parlamentnek és az uniós tagországok kormányait tömörítő Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!