A klímaváltozás miatt

2022.05.19. 12:20

Százszorosára nőtt a szélőséges hőhullámok valószínűsége Indiában

Az Indiában és Pakisztánban rekordot döntő hőhullámok százszor valószínűbbé váltak a klímaváltozás miatt - figyelmeztet a The Guardian által ismertetett új tanulmány. A tudósok szerint az eddig három évszázadonként előforduló, perzselő hőség mostantól háromévente jelentkezhet.

India északnyugati részén és Pakisztánban jelenleg óriási a hőség, az indiai fővárosban, Újdelhiben vasárnap 49 Celsius fok fölötti rekordhőmérsékletet mértek, Pakisztánban pedig 51 Celsius fokos csúcshőmérséklet volt. Az szélsőséges hőség, és annak következményei, a terméscsökkenés, a víz- és áramkimaradások milliókat érintenek.

A kutatók szerint ez újabb bizonyíték a globális felmelegedés és a szélsőséges időjárási események kapcsolatára. Jól mutatja, hogy a klímaváltozásnak már most is, amikor az iparosodás előtti globális átlaghőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal lett magasabb, súlyos hatása van szerte a világon.   

A brit meteorológiai hivatal elemzése a 2010 áprilisában és májusában Északnyugat-Indiában és Pakisztánban tapasztalt rekordhőmérsékleteket vizsgálta. A jelenleg ott tapasztalható hőség az előrejelzés szerint akár újabb rekordot is hozhat.   

A tudósok 14 számítógépes modell segítségével két forgatókönyvváltozatot dolgoztak ki: az egyik a globális felmelegedés világa, a másik pedig egy olyan világ, amelyet nem érintett az emberi tevékenység miatti felmelegedés. A kutatásból kiderült, hogy a 2010-es hőhullám bekövetkezése százszor valószínűbb a mi melegebb világunkban. Az elemzés szerint az ilyen szélsőséges hőhullámok az évszázad végére szinte minden évben előfordulnak majd, még akkor is, ha a szén-dioxid-kibocsátás csökken.   

Nikos Christidis, a meteorológiai hivatal munkatársa rámutatott: a hőhullámok a monszun előtti, áprilisi és májusi időszakban korábban is jellemzőek voltak a térségben, de a tanulmány kimutatta, hogy a klímaváltozás fokozza a hőhullámok intenzitását.   

A meteorológiai hivatal előrejelzése szerint a térségben egyes helyeken a héten vagy a hétvégén már elérheti a hőmérséklet az 50 Celsius fokot, és a hőség éjszakára sem nagyon csillapodik.   

A The Guardian cikke szerint egy másik, szerdán publikált tanulmány arról értekezett, hogy a 2019-es Hagibis tájfun idején Japánban pusztító szélsőséges esőzések 67 százalékkal váltak valószínűbbé a globális felmelegedés miatt, és az ember okozta éghajlatváltozás 4 milliárd dollárral növelte a viharkárokat. További, közelmúltban publikált elemzések szerint a Dél-Afrikában és Európában pusztító árvizeket, az észak-amerikai hőhullámokat és a délkelet-afrikai viharokat is felerősítette a klímaváltozás.   

Friederike Otto, a londoni Imperial College munkatársa és a World Weather Attribution csoport vezetője kiemelte: "Ha a világ nem csökkenti drasztikusan az olaj-, gáz- és szénfelhasználást, akkor az ember által okozott klímaváltozás még súlyosabb következményekkel jár majd".   

Az ENSZ szerdán közzétett jelentése szerint 2021-ben új rekordokat döntöttek a klímaválság kritikus globális mutatói. António Guterres, az ENSZ főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberiség nem tudta kezelni az éghajlatváltozást. "A fosszilis tüzelőanyagok zsákutcát jelentenek - környezetvédelmi és gazdasági szempontból egyaránt" - hangsúlyozta.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!