Nem minden a látszat

2022.04.18. 08:20

Számos lakberendezési megoldásról derül ki, hogy csak képen mutat jól

A nyitott konyhapolc, a lakkozott dohányzóasztal, a puff, a tál alakú mosdó vagy a nyitott zuhanykabin például kifejezetten zavaró lehet.

A közösségi médiában, az albumokban látott lakberendezési megoldások csodás dizájnelemeket sorakoztatnak fel, de nem minden esetben kell az otthonunkban is alkalmaznunk őket. Érdemes időnként a funkciót az esztétika elé helyezni – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Az ember gyakran elragadtatja magát. Így van ez a vásárlás után sosem viselt ruhák esetében, de a lakberendezésnél is beleeshetünk ebbe a hibába. Mert bizony előfordulhat, hogy ami képen jól mutat, az a hétköznapokban nem praktikus.

Az alább sorolt lakberendezési megoldások, bútorok kifejezetten szépek, ám nem minden otthonba illenek. Érdemes vásárlás előtt többször is átgondolni, hogy az életvitelünkhöz valóban passzol-e, tényleg szükség van-e rájuk.

Nyitott konyhapolcok helyett zárt szekrények

Mutatós fotókat készíthetünk például a konyhánk nyitott polcairól a különböző dekorelemekkel, dizájntárgyakkal, szépen elrendezett tányér- és pohárkészleteinkkel. Hosszútávon azonban nem praktikus megoldás, hiszen rászáll a por, megül rajta a zsír, a tisztítása pedig kifejezetten időigényes. Ráadásul, ha nincs időnk a rendrakásra, a kupi azonnal szemet szúr, ront az összképen. Persze egy-egy nyitott polc jó szolgálatot tehet, de az eszközök többségét és az étkészletet érdemes inkább ajtók mögé tenni. Tökéletes köztes megoldás egy üveges tálaló, vagy egy vitrin beszerzése. Így látszik is, amit megmutatnánk, miközben a nagymamától örökölt pohárkészletet is óvod.

Forrás: Shutterstock

A fényes felületű dohányzóasztalok sem feltétlenül jó választások. A lakkozott, fényes felületen ugyanis minden szennyeződés kétszer annyira feltűnő, mint a matt felületeken. Akármilyen szép is tehát a dohányzóasztal az áruházban, otthon már sok bosszúságot okozhat. Gyakorlatilag minden nap portalanítani kell, arról már nem is beszélve, hogy könnyen meglátszanak rajta az ujjlenyomatok és a pohárnyomok. Érdemes inkább matt felületet és olyan lerakót választani, amit könnyű tisztítani.

A puff is inkább dizájnelem, de nem praktikus használati tárgy.

Forrás: Shutterstock

Nagyon jól mutathat kanapéhoz, egyéb nagyobb bútorokhoz stílusban illő puff, de eredeti funkcióját tekintve igen ritkán használjuk. Hiszen ülőalkalmatosságként valójában kényelmetlen, túl alacsony, nincsen háttámlája és gyakran még instabil is.

Előbb vagy utóbb tisztítani is kell a dizájnelemet

Nem véletlenül divatosak a tál alakú mosdók is. Szép megoldás és modernné, letisztulttá teszi a fürdőszobát. Ám ez a dizájn sem ajánlott mindenkinek, a tisztítása nehézkes, főleg a tál és a pult találkozásánál. A víz pedig hamar tönkreteheti a finom fa burkolatot. Az már csak kényelmi kérdés, hogy a szappant jobb híján a mosdó mellett kell elhelyezni. Így megint csak a fenti problémával szembesülünk. A mosdótál környéke gyorsabban koszolódik, a víz foltokat hagy, a kezünkről lecsepegve pedig még árthat is a nem megfelelő anyagú burkolatnak.

Forrás: Shutterstock

Ha mégis emellett a megoldás mellett döntünk, a pult burkolatának kiválasztásánál különösen ügyeljünk az ide illő anyag kiválasztására. A rusztikus, fa burkolatról ebben az esetben jobb lemondani.

A nyitott zuhany is szép megoldás a fotókon, ám nem praktikus.

Az már ritkábban látszik, hogy zuhanytálca hiányában és a nem megfelelően kialakított lefolyónak köszönhetően a tisztálkodás után az egész fürdőszoba ázik. A másik gond, hogy fázunk benne. Mivel nincsen sem zuhanyfüggöny, sem tolóajtó rajta, a zuhanyzás közben képződő gőz azonnal eloszlik a fürdőszobában. Ha viszont mégis ragaszkodunk ehhez a megoldáshoz, ügyeljünk rá, hogy a helyiség kialakításakor a zuhany burkolata süllyesztett legyen, a lefolyó elvezesse a vizet.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!