Hajókatasztrófa

2022.03.02. 20:11

Sokmilliárdos érték süllyedt a tenger fenekére

Elsüllyedt a két héttel ezelőtt kigyulladt és teljesen kiégett konténerhajó az Azori-szigeteknél, nem messze Faial partjaitól.

A Felicity Ace több ezer drága autót, köztük Porschékat, Volkswageneket, Lamborghiniket és Bentley-ket szállított – írja a gCaptain szakportál nyomán az Origo.

 

A hírt a hajó kapitánya erősítette meg a Reutersnek. A szállítmány megsemmisülése megközelítőleg 155 millió dolláros (körülbelül 48,5 milliárd forintos) kárt okozott a Volkswagen-konszernnek. Az Origo korábbi híradása szerint a kár teljes mértéke elérheti a fél milliárd dollárt (170 milliárd forintot) is.

 

A hajó kezelője, a MOL Ship Management (Szingapúr) megerősítette, hogy 

a Felicity Ace helyi idő szerint kedden reggel 9 óra körül süllyedt el az Azori-szigetek partjaitól mintegy 220 tengeri mérföldre,  

a helyszíni mentőcsapat első jelentései szerint. A mentőhajók továbbra is a térségben maradnak, hogy figyelemmel kísérjék a fejleményeket. 

A kiégett, sodródó Felicity Ace

Forrás: Portuguese Navy / AFP

A jelentések szerint a múlt héten egy mentőcsapat helikopterrel szállt fel a sodródó hajóra. A Bear nevű mentőhajó, és két további vontatóhajó, az ALP Guard és a Dian Kingdom, valamint a V.B. Hispanic nevű, tűzoltásra is alkalmas nagy vontatóhajó kíséretében már megkezdte a vontatást az Azori-szigetekre.

Egy február 25-i frissítés szerint a Felicity Ace stabil maradt, és a füst már nem volt látható. Az új hírek szerint azonban a hajó elkezdett jobb oldalra dőlni.

 

A hajóról közzétett utolsó, február 18-án készített fotókon 

az orrtól a tatig terjedő égésnyomok voltak láthatók, 

ami arra utalt, hogy a tűz valószínűleg az egész autószállító fedélzet területét elborította. A ma közzétett legfrissebb kép megerősíti, hogy a tűz a becsültnél is nagyobb károkat okozott.

 

A jelentések szerint a fedélzeten lévő autók egy része lítium-ion akkumulátorral ellátott elektromos járművek voltak, ami megnehezítette a tűzoltási erőfeszítéseket. Sajnos a hajó már az óceán fenekén van, így talán soha nem tudjuk meg, mi okozta a tüzet, vagy mi járult hozzá annak terjedéséhez.

További információkkal fogunk szolgálni, amint azok rendelkezésre állnak

– közölte a MOL a frissítésben.

A 2005-ben épült Felicity Ace-t a japán MOL hajózási vállalat üzemelteti, és egyik leányvállalatának, a Snowscape Car Carriers S.A.-nak a tulajdonában van.

Borítókép: Az égő Felicity Ace a portugál haditengerészet helikopteréről 2022. február 18-án / Portuguese Naval Forces / Anadolu Agency via AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!