Ritka megtiszteltetés

2022.01.07. 12:15

Leonardo DiCaprióról neveztek el egy újonnan felfedezett fafajt

Az elismerést azzal indokolták, hogy a színész az erdőben folytatott fakitermelés megakadályozásán dolgozott, a közösségi médiában kampányolt.

A londoni Királyi Botanikus Kert bejelentette, hogy Leonardo DiCaprióról neveztek el egy újonnan felfedezett fafajt. Az elismerést azzal indokolták, hogy a hollywoodi sztár fontos szerepet játszott a fairtások elleni kampányban.

A kameruni Ebo erdőben felfedezett, nagy sárgászöld virágú örökzöld növény az első új faj, amelyet 2022-ben hivatalosan is elneveztek a londoni Kew kerület híres kertjének botanikusai. A fa tudományos neve az Uvariopsis dicaprio. A botanikusok a veszélyeztetett erdőben a fa egyetlen ismert példányát találták meg.

A 47 éves amerikai színész az erdőben folytatott fakitermelés megakadályozásán dolgozott, a közösségi médiában kampányolt, miután Kamerun 2020-ban engedélyezte a fakitermelést az érintetlen természetvédelmi területen.

A tudósok szerint Paul Biya kameruni elnök feltehetően a kampány hatására is döntött az engedély visszavonásáról.

Ha a fakitermelés tovább folyt volna, valószínűleg elveszítettük volna ezt a fajt a fakitermelés és a fakitermelési koncessziókat általában követő mezőgazdasági művelés miatt – fogalmazott az Afrikában kutató brit botanikuscsoportot vezető Martin Cheek.

Az Uvariopsis dicapriót a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolták. Az egyetlen ismert példányát, amely 4 méter magas és amelynek csak hímivarú virágja van, egy gyalogút mellett fedezték fel.

A Kew Gardens tudósai több mint 150 éve neveznek el új növény- és gombafajokat. Nem szokatlan, hogy egyes fajokat hírességekről neveznek el. Bob Marley reggae-sztárról egy karibi rákfélét, Beyoncéről egy ausztrál bögölyt, a brit trónörökös Károly hercegről pedig békát neveztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!