Lenyűgöző paletta

2021.10.26. 15:20

Gyönyörködjön az őszi erdő színeiben a Nemzeti Botanikus Kertben!

A látogatók mintegy 160, többek között Japánban, Koreában és Kínában is népszerű juharfajt és fajtát tekinthetnek meg.

Őszi pompájában tekinthető meg az ország leggazdagabb juhargyűjteménye az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjához tartozó vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben.

A Botanikus Kert kelet-ázsiai parcelláinak főútja mentén mintegy 50 juhar található.

Az októberben erre sétálók a narancsvöröstől kezdve, a bársonybarnán, a karmazsinvörösön, a fahéjszínen és a borvörösön át egészen a mályvarózsaszínig és az aranysárgáig terjedő színskálán tekinthetik meg a fák színeződő lombjait.

A látványos jelenség hátterében a levelek zöld színét adó zöld színtestek, vagyis a kloroplasztiszok színanyagának lebomlása áll, amelynek következtében a korábban elfedett egyéb színtestek, vagyis kromoplasztiszok, valamint más, a sejtnedvben oldott színanyagok ősszel érvényesülni tudnak.

A Kárpát-medencében 5 őshonos juharfaj, Kelet-Ázsia mérsékelt és szubtrópusi éghajlatú területein azonban mintegy 100 faj él, amelyek közel fele megtekinthető a Nemzeti Botanikus Kert gazdag gyűjteményében – emelte ki Fráter Erzsébet, a kert egyik kurátora. Hozzátette, legismertebb ezek közül a magas díszértékű ujjas juhar (Acer palmatum), amelyet jellegzetes, finoman szeldelt levél jellemez.

A háromerű juhart (Acer buergerianum) hazánkban leginkább a bonszai kedvelői ismerik, mert az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb törpésíthető fafaj.

A foszlókérgű juhar (Acer triflorum) az egyik leglátványosabban színeződő fa. Minden egyes példánynak más színárnyalatú az őszi lombja, amely narancssárga, skarlátpiros, bordó, aranysárga vagy őzbarna is lehet. Hasonlóan szép a papírkérgű juhar (Acer griseum) is, törzsének színe ugyanis jellegzetes, élénk narancsvörös, vörösbarna kérge pedig papírnemű csíkokban, foltokban leváló.

A Nemzeti Botanikus Kert egész évben nyitva tart, október végéig pedig továbbra is kedvezménnyel várja a járványügyben helytálló egészségügyi dolgozókat. Októberben várhatóan belép a kertbe az év százezredik látogatója is, aki éves bérletet kap ajándékba.

További információk a juhargyűjteménnyel kapcsolatban a Nemzeti Botanikus Kert honlapján olvashatóak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik