katasztrófa

2021.09.28. 06:50

Már több mint ötszáz épületet semmisített meg a vulkánkitörés La Palma szigetén

A tűzhányó nyolc napja tört ki, a láva két irányba indult pusztító útjára ,és hatezer embernek kellett elhagynia otthonát rövid idő alatt.

EL PASO, SPAIN - SEPTEMBER 24: Mount Cumbre Vieja continues to erupt as seen from Los Llanos de Aridane on the Canary island of La Palma in El Paso on September 24, 2021. The volcanic eruption on the Spanish Canary Island of La Palma has destroyed around 100 homes, large swathes of agricultural land, roads and businesses.

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Andres Gutierrez

A Cumbre Vieja vulkán kitörése már 513 épületet semmisített meg és több mint 237 hektárnyi területet emésztett fel a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén – közölte a spanyol EFE hírügynökség műholdas mérésekre hivatkozva hétfőn.

Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjából származó adatok szerint mintegy 19 kilométernyi útszakasz pusztult el, a vulkáni hamuval borított területek nagysága meghaladja az 1500 hektárt.

A tűzhányó nyolc napja tört ki, a láva két irányba indult pusztító útjára. Hatezer embernek kellett elhagynia otthonát rövid idő alatt.

Hétfőn reggel váratlanul abbamaradt az érzékelhető vulkáni tevékenység, helyszíni beszámolók szerint megszűnt a morajlás, nem lövellt ki láva, sem füst a kürtőből. Néhány órányi szünet után azonban ismét füstölni kezdett a vulkán.

María José Blanco a spanyol geográfiai intézet kanári-szigeteki igazgatója sajtótájékoztatón számolt be a jelenségről hangsúlyozva: az enyhülés nem jelenti azt, hogy nem kell újbóli kitörésre számítani.

A lávafolyam hétfő délutánra kevesebb mint egy kilométerre megközelítette a partot, a szakemberek valószínűsítik, hogy eléri a tengert, de nem tudni mikor, mert a sebessége jelentősen lelassult.

Elővigyázatosságból a sziget nyugati oldalán Tazacorte település több részén lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el felszólítva az ott élőket, hogy tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat is, mert a láva és a tengervíz találkozásakor veszélyes gázok szabadulnak fel.

A sajtótájékoztatón elhangzott: jelenleg a levegő minősége megfelelő, de nem lehet kizárni, hogy 24 órán belül savas eső essen.

A repülőtér ugyan vasárnap óta ismét üzemel, de egyedül a Binter légitársaság indított járatot. Hétfőn délután kiadott közleményükben viszont már arról tájékoztattak, hogy a megfelelő biztonsági feltételek hiányában ismét felfüggesztik a közlekedést.

A 85 ezer lakosú La Palma szigetet továbbra is kizárólag vízi úton lehet megközelíteni, azonban a magánhajók hajóforgalmát óvatosságból korlátozták.

A spanyol kormány várhatóan keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítja az atlanti-óceániban fekvő szigetet, így számos pótlólagos forrást szabadíthatnak fel a segítségnyújtáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!