rendkívüli helyzetek

2021.07.23. 15:00

Világszerte az aszályok és viharok követelték a legtöbb emberéletet az elmúlt 50 évben

A 2002-es németországi áradás volt az anyagi károkat tekintve Európa eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája az elmúlt 50 évben a Meteorológiai Világszervezet elemzése szerint.

Fotós: PATRICK PLEUL

A 2002-es német áradás volt Európa eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája az elmúlt 50 évben

Genf, 2021. július 23., péntek (MTI/dpa) – A 2002-es németországi áradás volt az anyagi károkat tekintve Európa eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája az elmúlt 50 évben a Meteorológiai Világszervezet (WMO) elemzése szerint.

A folyók, különösen az Elba áradása mintegy 14 milliárd eurónyi (5 ezer milliárd forintnyi) kárt okozott – közölte pénteken a szervezet Genfben. Az elemzéshez 1970 és 2019 között gyűjtött adatokat vizsgáltak meg.

Világszerte az aszályok és viharok követelték a legtöbb emberéletet az elmúlt 50 évben: az aszályok következtében 650 ezren, a viharok miatt 580 ezren haltak meg. Ezt követik az áradások és a szélsőséges hőmérsékletek, ezek miatt 60 ezerrel nőtt a halottak száma.

Az anyagi károkat tekintve világszerte a viharok a legsúlyosabb következményekkel járó természeti katasztrófák: mintegy 440 milliárd eurós kárt okoztak. Az áradások 100 milliárd eurós kárral jártak.

A klímaváltozás súlyosbította a helyzetet – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára. Példaként említette a legutóbb Észak-Amerikában tapasztalt szélsőségesen magas hőmérsékleteket, valamint a Németországban és a környező országokban pusztító áradásokat.

„A heves esőzésekkel járó időszakok egyre gyakrabban jelzik a klímaváltozást. Miközben egyre melegebbé válik a légkör, egyre több nedvességet köt meg, ami azt jelenti, hogy a viharok során több eső esik és növekszik az áradások kockázata” – fejtette ki a szakértő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában