December 1, Csütörtök

Elza névnap

tauktae

2021.05.19. 07:19

Ítéletidő fenyegeti a himalájai hegymászókat

Riasztást adtak ki a nepáli hatóságok, hogy figyelmeztessék a Himalája különböző csúcsai felé tartó hegymászókat, mivel a térséghez közelít az elmúlt több mint két évtized legerősebb, India nyugati részén már súlyos pusztítást végző ciklonja, a Tauktae.

Fotós: AFP

Mira Acsarja, a nepáli idegenforgalmi hivatal igazgatója kedden közölte: azért adták ki a figyelmeztetést, hogy a hegymászók megtehessék az elővigyázatossági intézkedéseket, mielőtt a heves havazással fenyegető ciklon elérné őket.

A nepáli vízügyi és meteorológiai hivatal korábban már jelezte, hogy az Arab-tenger kelet-közép térségéből érkező vihar veszélyei miatt valószínűleg le kell állni a hegymászással.

A nepáli hatóságoknak nincs pontos adata arról, hogy jelenleg hány hegymászó és segítő tartózkodik a Himalája nepáli oldalán. Acsarja becslése szerint

mintegy 500-an vannak a hegyvonulat különböző hegyein, azonban a mászókat segítő serpák miatt ez a létszám jóval magasabb lehet.

A nepáli idegenforgalmi hivatal 740 hegymászóengedélyt adott ki idén különböző nepáli hegycsúcsokra, de a hegymászókat segítő serpáknak nem kell engedély.

Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó, aki „tisztán”, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül akarja megmászni a 8848,86 méter magas hegyet, az útjáról beszámoló Facebook-oldal szerint

jelenleg a 4310 méteres magasságban fekvő Dingbocséban várja az időjárás javulását, hogy elindulhasson a csúcsra.

Az expedíciók szervezői szerint a Himalájában kezdődött havazás miatt csúsznak a mászási tervek. Van olyan expedíció, amely elővigyázatosságból már vissza is tért a Mount Everest alaptáborába.

A ciklon hétfőn érte el Nepált, az ország nyugati részén heves esőzéssel, csütörtökre pedig különböző erősségű hóesést várnak a magashegyi vidékeken. A meteorológiai szolgálat egyelőre péntekig látja az időjárás alakulását, a későbbiekről még nem nyilatkoztak.

Indiában a ciklonnak mostanáig már legkevesebb húsz halálos áldozata is van, a vihar miatt pedig a térségben a koronavírus elleni oltókampányt is felfüggesztették. A ciklon kedden elsüllyesztett egy hajót is, amelynek sok utasa eltűnt.

Borítókép: hegymászók a Mount Everesten

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!