aszteroidák

2021.02.09. 10:57

Űrkőzeteket bocsátanak árverésre New Yorkban

A Holdról és a Marsról származó ritka űrkőzeteket bocsát árverésre a Christie's.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotós: Shutterstock

A február 9. és 23. között zajló online árverésen a Földön talált meteorkőzetekre is lehet licitálni – adta hírül a CNN hírportálja. A Christie's Deep Impact: Martian, Lunar and Other Rare Meteorites című árverésén

75 ilyen világűrből érkezett kőzetdarab szerepel.

A kínálat egy különlegessége a Hszincsiangból származó meteoritdarab drágaköveket is tartalmaz, becslések szerint 3500-4500 dollárt (1-1,3 millió forintot) érhet. Szintén eladó egy gömb, amelyet egy összetört svéd aszteroida meteoritmagjából terveztek.

Az árverés fénypontja egy Szaharában talált mintegy 7 kilogramm súlyú meteoritdarab, amely becslések szerint 50-80 ezer dollárt (15-24 millió forintot) is érhet. Jellegzetessége, hogy a legtöbb meteorittól eltérően, határozott irányát végig tartva ért földet.

– Mindenkinek van egy elképzelése arról, hogy milyen egy meteorit: egy földönkívüli objektum, amely a Föld légterébe belépve felforrósodik. Ezt a tüzes ereszkedést ritkán élik túl ezek az objektumok olyan ideális formában, mint ez a kőzet – magyarázta James Hyslop, a Christie's szakértője.

A Namíbiában lezuhant Gibeon meteorit egy darabja 15-25 ezer dollárért (4,5-7,5 millió forintért) kelhet el.

Eladó egy marsi kőzet metszete is, amelynek különlegessége, hogy belsejében a bolygó légkörének buborékai estek csapdába.

A kőzet a becslések szerint 30-50 ezer dollárt (9-15 millió forintot) érhet.

Az aukción a legnagyobb amerikai meteoriteső egy darabja is kalapács alá kerül. A texasi Odessában talált űrkőzetért 60 ezer dollárt (18 millió forintot) kérnek.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!