Digitália

2023.03.22. 06:00

Még egy ok, hogy soha ne küldjön intim képeket – még akkor sem, ha megvágta

És nem csak erotikus fotókról van szó: egy végzetes technikai hiba következtében az eredeti kép visszaállítható, hiába törölte, vágta le a mások szeme elé nem való részletét. Meg is mutatjuk.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andrey Popov

Az internet túl nagy hely ahhoz, hogy vigyázatlanul útjára bocsássunk rajta bármit – szokták mondani. Sokan – joggal – úgy gondolták, hogy ha a digitális képen kitörölnek, levágnak valamit, akkor a megmaradt képet nyugodtan továbbíthatják, hiszen már nem rekonstruálható, eredetileg mi volt a fotón. Tévedtek.

Két biztonsági szakértő, Simon Aarons és David Buchanan megdöbbentő hibára bukkant a Google Pixel okostelefonok Markup fotószerkesztőjében.

Kiderült, hogy a megvágott, szerkesztett képek eredeti formájukban visszaállíthatóak.

Ilyenkor többnyire a pikáns fotók jutnak eszünkbe, de még az is bajos lehet, ha feltöltött valaki egy szerkesztett-vágott képet valamelyik igazolványáról, ugyanis visszaállítható a törlés előtti teljes fotó. Kiderülhetnek az igazolvány egyéb személyes adatai: ha valakinek például látható volt a vágatlan képen a neve, címe, kártyája.

A kutatók közzétették az ide kattintva elérhető weboldalt, amely bemutatja a problémát. Aki ellenőrizni akarja, nincs más dolga, mint a legördülő menüből kiválasztja a kérdéses mobil típusát, feltölt egy Markupban kivágott Google Pixel fotót, és máris láthatja a teljes eredeti verziót.

A találóan aCropalipse-nek elnevezett sebezhetőséget azóta javította a Google, de amit egyszer feltöltöttek az internetre, az ott is marad, és a mai napig kis hozzáértéssel visszaállítható.

Hogyan lehetséges ez? Sajnos nagyon egyszerűen: a Markup ugyanoda menti az eredeti képernyőképet, ahová a szerkesztett kerül, és soha nem törli az eredeti verziót.

A biztonsági szakértők szerint a hiba körülbelül öt éve, a Markup megjelenése és az Android 9 Pie 2018-as kiadása óta létezik. És ez a legnagyobb baj. Mert ugyan a Google márciusi biztonsági javítása megakadályozza, hogy továbbra is ellenőrizetlen képek kerüljenek ki ezekről a készülékekről az internetre, de a Google Pixel-felhasználók által korábban megosztottakon ez már nem segít. Hátborzongató képek keringenek a weben az óvatlanul közzétett felvételekkel.

Számos módja van annak, hogy magánéletünk ne kerüljön közszemlére – frissen kell tartani a szoftvereket, erős jelszavakat használni és így tovább. De a legjobb talán, ha bizonyos képek soha nem kerülnek ki – még megvágott formában sem – az internetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!