Nemzetstratégiai jelentőségű

2023.01.17. 14:03

A kormány jogszerűen járt el a Vodafone-ügyben

Rigó Csaba Balázs a Médiapiacnak arról beszélt, hogy több techcég kereskedelmi gyakorlatát vizsgálja a magyar versenyhatóság, amely tavasszal tovább növeli az eljárások csapásszámát ezen a területen. Az elnök beszélt a Vodafone Magyarország megvásárlásáról is. Ennek kapcsán felidézte a nemzetközi gyakorlatot, a magyar alkotmányos szabályokat, ezek alapján pedig leszögezte: a kormány jogszerűen járt el.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a Várkert Bazárban 2022. április 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az elmúlt években a kereskedelem, a szórakoztatóipar számottevő része a digitális térbe költözött és immár ilyen platformokon kínálja szolgáltatásait, árucikkeit. A helyzet nyilvánvalóan a hatóságoktól is megfelelő reakciót kíván. Jó – és a fogyasztók szempontjából – kulcskérdés például, hogy a digitális platformok, a legnagyobb techcégek, a globálisan elérhető közösségi oldalak üzemeltetői betartják-e a versenyjog előírásait. A felvetésre a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, Rigó Csaba Balázs adott válaszokat a Médiapiacnak.

A nemzeti versenyhatóság vezetője elmondta, hogy a digitális piacok, illetve az online tér nagy platformjainak működése már több éve a GVH fogyasztóvédelmi vizsgálatainak fókuszában van. A versenyhivatal számos eljárást lefolytatott a piacvezető óriáscégeknél, így született már magyar határozat a PayPal, az Apple, a Google és a Facebook bizonyos piaci gyakorlata kapcsán, de ide sorolható a Booking.com ügye is: a holland szállásfoglaló cég többek között agresszív, pszichés nyomásgyakorlással késztette a felhasználókat mihamarabbi foglalásra.

Az eljárások sora ugyanakkor messze nem ért véget. Miként arról a Médiapiac korábban beszámolt, a GVH vizsgálatot indított a digitális piac több globális szereplője, így például a Viber ügyében, ahol – a Facebook-hoz hasonlóan – az a kérdés, hogy adataikkal fizetnek-e a felhasználók a szolgáltatásokért.

A kínai tulajdonú, Amerikában bejegyzett TikTok gyakorlatát is elemzi a magyar versenyhatóság, felmerült ugyanis, hogy a különösen a fiatalok körében népszerű videómegosztó valószínűleg nem tájékoztat megfelelően a működésére vonatkozó lényeges információkról, így például a kezelt adatok köréről és azok felhasználásáról. Emellett a reklámok ügyében is megfogalmazódtak kételyek.

Vizsgálódik a GVH a Google-nél is. A fő kérdés itt lényegében az, hogy a cég visszaélt-e erőfölényével az úgynevezett dalszövegkártya alkalmazásával kapcsolatban. A vizsgálat annak tisztázásáért indult, hogy a Google jogsértő módon befolyásolja-e a dalszöveg közzétételével foglalkozó piaci szereplők közötti versenyt azzal, hogy a többi honlap linkjei előtt a saját dalszöveg-megjelenítési szolgáltatását helyezi el, amikor a felhasználók a Google keresőprogramjával keresnek dalokat, dalszövegeket az interneten. A dalszövegkártya ugyanis – különösen mobiltelefonoknál – alkalmas arra, hogy kitakarja a keresőmotor által sorrendbe állított további találatokat, miközben népszerűsíti a Google saját szolgáltatását, a YouTube-ot is.

Az elnök a hivatali tapasztalatokra utalva úgy fogalmazott:

számos fogyasztó nincs tisztában az általa átadott adatok terjedelmével, s különösen azok értékével, ahogy sokan az online platformok – jellemzően szöveges – általános szerződési feltételeit sem olvassák el. Pedig a személyes adatok értéke adott esetben messze meghaladhatja egy-egy átlagos értékű előfizetési díj nagyságát.

Rigó Csaba Balázs felhívta a figyelmet rá, hogy a GVH tavasztól tovább növeli a csapásszámot, már ami a digitális szolgáltatók ellenőrzését illeti. 

Azt is elmondta, hogy a telekommunikációs szektor is folyamatosan a nemzeti versenyhatóság figyelmének középpontjában áll, mivel a magyar fogyasztók milliói állnak kapcsolatban ezekkel a cégekkel. 

Rigó Csaba Balázs a Vodafone megvásárlása kapcsán is kifejtette véleményét a lapnak. Mint ismert, a Vodafone hamarosan magyar tulajdonba kerül, és mivel a tranzakciót nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a kormány, így a felvásárlást nem vizsgálja a GVH. A hatóság elnöke leszögezte: a magyar kormány jogszerűen járt el. Az elnök felhívta a figyelmet rá, hogy a versenyhivatali eljárás alóli mentesítés jogintézménye széles körben elterjedt szerte a világban.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!