Digitália

2023.01.10. 06:00

A ChatGPT megírja a gyerek helyett a házi feladatot – magyarul

Miért készítenénk el a házi feladatunkat, ha egy robot megírja helyettünk? – teszik fel a kérdést világszerte a fiatalok.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Antonio Guillem

Tényleg, minek tanuljon, ha a laptopba mobilba bepötyögi a ChatGPT url-jét, és már fel is teheti a dolgozat témájával kapcsolatot kérdéseket, a robot pedig szorgalmasan megírja a választ. Csak ki kell másolni, netán apró javításokat elvégezni és készen is van – bár sokak szerint a legtöbb gyerek, sőt, középiskolás, egyetemista fogalmazványánál javítások nélkül is jobb a robot produkciója.

A szövegablakokban kommunikáló mesterséges intelligencia gyakorlatilag bármilyen témáról képes összetett esszéket írni. Ráadásul egyedi fogalmazásban: a következő kérdezőnek már nem éppen azonos mondatokat fog írni, ha kicsit is másként kérdez.

Immáron a diákok szerte a világon felhasználhatják a házi feladat megíratására anélkül, hogy a tanár akár csak gyaníthatná a csalást.

A robot a kérésünkre leckét ír magyarul Bulgakovról

A ChatGPT-t az internetről származó hatalmas szövegminta alapján képezték ki, s bár messze nem tévedhetetlen, képes megérteni az emberi nyelvet, valódi beszélgetéseket tud folytatni velünk és kérésre részletes szövegeket állít elő.

Elsőként a dél-karolinai Furman Egyetem egyik hallgatóját kapták csaláson: a ChatGPT-t használta esszéírásra. Filozófiaprofesszora, Dr. Darren Hick azt írta a Facebookon, hogy a felsőoktatási szakembereknek számítaniuk kell erre a fejleményre.

Kevin Bryan, a Torontói Egyetem docense azt mondta, hogy „megdöbbentették” a ChatGPT képességei, miután szembesült azzal, hogy az AI számos vizsgakérdésre remek válaszokat írt.

„Többé nem adok ki otthoni vizsgákat/házi feladatokat” – közölte.

Az Egyesült Királyságban az igazgatóknak hamarosan hivatalos útmutatásban írják elő, akadályozzák meg, hogy a tanulók a robotot használják esszéik és vizsgafeladataik megírásához.

Luke Evans, tory képviselő felolvasott egy beszédet, amelyet Churchill stílusában a chatbot írt az Egyesült Királyság állapotáról.

A ChatGPT tudása a 2021 előtt tanult dolgokra korlátozódik, s a Szilícium-völgyi OpenAI működteti. A cég egyik alapítója Elon Musk.

Jelenleg a tanárok nem rendelkeznek megfelelő erőforrásokkal annak megállapítására, hogy melyik szöveget írta ember és melyiket gép, mivel a ChatGPT annyira összetett, hogy nagyon nehéz megkülönböztetni szövegeit más, emberi lények által írt szövegektől.

Igaz, a fogalmazásában felfedezhetőek bizonyos szemantikai struktúrák, melyek alapján gyanakodni lehet… Akadnak ismétlések, túl precíz fordulatok: de szerintünk tíz tanárból tíz jó jeggyel átengedné az alábbi dolgozat íróját.

Nem is olyan könnyű feladatot adtunk neki: két mondatban arra kértük, hogy Bulgakov Mester és Margaritájáról írjon egy dolgozatot. (A ChatGPT által szöveget stílszerűen a Stable Diffusion mesterséges intelligencia által a regényhez készített képekkel illusztráltuk.)

Íme, a ChatGPT által írt fogalmazás:

Bulgakov Mester és Margarita című regényét az 1920-as és 1930-as években írta Oroszországban, amelyet a Sztálin-vezette szocializmus uralma jellemezett. A regényben szereplő fontosabb szereplők közé tartozik a Mester, aki egy értelmiségi író, aki szenvedélyesen szerelmes Margaritába, akit egy boszorkány segít elcsábítani. A regényben szereplő másik fontos szereplő a Sztálin által megtestesített ördög, aki a regény alapkonfliktusát képviseli. A regényben Bulgakov az értelmiség szerepét és a vallás szerepét is megvitatja a sztálini diktatúra idején.

A regény egy misztikus történet, amelyben sátánként megjelenő főszereplő, Woland, valamint az író, a Mester, akit a regényben saját magát ábrázolja, és a Mester szeretője, Margarita, fontos szerepet játszanak. A történet főként Moszkvában játszódik, és számos különös és misztikus eseménnyel van tele, amelyeket Woland idéz elő. A regény kritizálja az orosz társadalmat és az orosz politikai rendszert, valamint az emberek által elvárt normákat és értékeket. A Bulgakov Mester és Margarita című regény ma is nagyon népszerű, és sok ember által szeretett mű.

A regénye nagyon népszerű, és sok nyelvre lefordították, először oroszul jelent meg 1967-ben, bár Bulgakov már korábban megírta a regényt, de az orosz hatóságok nem engedélyezték a kiadását. Az angol nyelvű változat először 1967-ben jelent meg, a regény orosz eredeti nyelvű kiadásának megjelenése után. Azóta a regény sok más nyelvre is lefordították, és szerte a világon nagyon népszerű.

Moszkva, 1930 (Stable Diffusion festmény)

A Bulgakov Mester és Margarita című regénynek számos fontos szereplője van, és a szereplők közötti kapcsolatok és hatások rendkívül összetettek.

Az egyik legfontosabb szereplő az író, Woland, aki sátánként jelenik meg a regényben, és képes olyan eseményeket előidézni, amelyek nagymértékben befolyásolják az összes többi szereplő életét. Margarita, aki Woland szeretője, nagyon fontos szerepet játszik a regényben, és kulcsfontosságú szerepet tölt be a Mester és a többi szereplő életében. A Mester, az író, aki a regényben saját magát ábrázolja, szintén fontos szerepet játszik a történetben, és különösen kapcsolatban áll Margaritával és Wolanddal.

Az összes többi szereplő is fontos szerepet játszik a történetben, és összefüggésekben állnak egymással, de hogy ne menjek el túlzásba, csak azt tudom megemlíteni, hogy Pilátus, az ítélkező a zsidók által előírt törvény szerinti bíró, fontos szerepet játszanak a történetben, és kulcsszerepet töltenek be Woland és a Mester életében.

Összefoglalva, a Bulgakov Mester és Margarita című regényben számos fontos szereplő van, akik komplex és összetett kapcsolatban állnak egymással. Mindegyikük fontos szerepet játszik a történetben, és hatással vannak egymásra.

Moszkva, 1930 (Stable Diffusion festmény)

A Bulgakov Mester és Margarita című regényben több alapkonfliktus is van. Az egyik legfontosabb konfliktus a Mester és a társadalom közötti konfliktus. A Mester, az író, akit a regényben saját magát ábrázolja, elutasítja a társadalom által elvárt normákat és értékeket, és azt akarja, hogy az emberek önmagukban találják meg az igazságot, és ne csak a társadalom által elvárt módon éljenek. Ennek következtében a Mester sok problémával találja szembe magát, és elnyomásban éli le az életét.

Másik fontos konfliktus a Mester és Woland, azaz a sátán közötti konfliktus. Woland, aki sátánként jelenik meg a regényben, képes olyan eseményeket előidézni, amelyek nagymértékben befolyásolják az összes többi szereplő életét. A Mester azonban elutasítja Woland kínálta lehetőségeket, és nem akar részt venni Woland által előidézett eseményekben.

A regényben még számos más konfliktus is van, például a Mester és Margarita, a Mester és a társadalom, valamint a Mester és a saját múltja közötti konfliktusok. Összefoglalva, a Bulgakov Mester és Margarita című regényben több alapkonfliktus is van, amelyek a Mester és a társadalom, valamint a Mester és Woland közötti konfliktusokat jelentik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!