A sztori folytatódik

2022.06.20. 18:00

Ügyvédet fogadott a Google öntudatra kelt mesterséges intelligenciája

Ingyen vállalta a képviseletét egy jogász.

Nagy szenzációt keltett egy hete a Google állítólag öntudatra ébredt mesterséges intelligenciájának híre, melyről mi itt számoltunk be először. A nyilvánosság elé állásért felfüggesztett Blake Lemoine szoftvermérnök állítása szerint az organikus és intelligens csevegésekre kitalált LaMDA gépi tanulásos rendszer képes az önálló gondolkodásra. Ez gyanúsan hangzik, a Google belső vizsgálata szerint szó sincs ilyenről.

A mérnök beszélgetését a robottal itt osztottuk meg.

Most Lemoine újabb sokkoló információt osztott meg az ügyben, figyelt fel az Origo: a Wirednek adott interjúja szerint a LaMDA saját magától ügyvédet kért a jogainak képviselete érdekében, mire a férfi szerzett neki egyet, aki hajlandó volt pro bono elvállalni az érdekeinek képviseletét. Ezután

a jogász és LaMDA közvetlenül csevegtek, Lemonie csak összekapcsolta őket.

Az ügyvéd személyére nem derült fény, de a jelek szerint az képezné a Google perlésének alapját, hogy a rendszer képes véleményt formálni és ötleteket alkotni, mivel folyamatosan tanuló személyiségről van szó, így a képességei miatt nem tekinthető szimpla vagyontárgynak. Ez még érthető, de az jó kérdés, hogy jogilag ténylegesen mire kíván hivatkozni az ügyvéd, egészen pontosan mit szeretne elérni.

Lemoine nem tudja, hogy mi történik a színfalak mögött a LaMDA-ban, őt csak a manuális tesztelésére vonták be a projektbe. Az idő múlásával azonban lenyűgözték a robot képességei.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!