Rendkívüli helyzet

2022.03.01. 15:29

A nagy közösségi oldalak blokkolják az orosz állami hírforrásokat

Ma a YouTube jelentette be, hogy az ukrajnai háború miatt azonnali hatállyal blokkolja az RT és a Szputnyik orosz állami hírforrásokhoz köthető csatornákat Európában.

„Időbe telik, míg rendszerünk teljesen működőképes lesz” – írta keddi közleményében a YouTube. „Munkatársaink szünet nélkül figyelik a helyzetet, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassanak” –  tette hozzá.

   

Hétfőn a Facebook anyavállalata, a Meta jelentette be, hogy korlátozza a hozzáférést felületein az RT tévécsatorna és a Szputnyik tartalmaihoz az Európai Unió területén. Nick Clegg, a Meta alelnöke a helyzet rendkívüliségével indokolta a döntést, jelezve, hogy az Európai Unió és számos kormány szorgalmazott további lépéseket az orosz állami információforrások ellen.

A Twitter közölte, hogy megjelöli az orosz állami médiából származó tartalmakat magukban foglaló bejegyzéseket, és csökkenti láthatóságukat.

 

A Reddit karanténba helyezte az r/Russia alrovatot félretájékoztatás miatt. Az r/RussiaPolitics szintén karanténba került, alig néhány nappal azután, hogy létrehozták az invázióval kapcsolatos vitákra. A karantén alá helyezett alredditek nem jelennek meg a keresésekben, ajánlásokban.

   

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap bejelentette, hogy az Európai Unió „betiltja területén a Kreml propagandagépezetét, az RT-t és a Szputnyikot”, hogy „ne terjeszthessék tovább hazugságaikat” Vlagyimir Putyin orosz elnök „háborújának igazolására”. A döntés a két hírforrás internetes és televíziós megjelenésére is vonatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!