Átfogó együttműködés

2022.01.30. 06:00

Megállapodást kötött a CETIN Hungary és a Széchenyi István Egyetem

A komplex partnerség keretében a CETIN mobilkommunikációs eszközöket adományoz az egyetemnek, hogy a hallgatók testközelből ismerkedhessenek és kísérletezhessenek napjaink mobiltávközlési berendezéseivel, emellett részt vesz a felsőoktatási intézmény távközlési-informatikai elméleti és gyakorlati oktatásában.

A vállalat és az egyetem közös kutatás-fejlesztési projekteket is tervez a mobilkommunikációs hálózatok innovatív hasznosítására: a megállapodás értelmében a felek 

együttműködnek a mobilhálózatok, az 5G hálózatok és az 5G-alapú szolgáltatások fejlesztésében.Az Egyetem által 2020-ban létrehozott Digitális Fejlesztési Központ (DDC) az általános digitalizációs és 5G-fejlesztési feladatok integrált kompetenciaközpontjaként működik. A DDC célja, hogy az egyetemi távközlési és informatikai tudásbázisra építve, külső szakértőket és IKT vállalkozásokat bevonva elősegítse a digitalizáció és az 5G hálózatok interdiszciplináris iparági terjesztését, felhasználását és társadalmiasítását. A CETIN Hungary és a DDC együttműködik közös kutatási, fejlesztési és innovációs projektek kialakítása érdekében az 5G méréstechnika, a telekommunikációs megoldások pilot projektjei, illetve a mesterségesintelligencia-alapú biztonsági megoldások területén.

Az együttműködés keretében a CETIN részt vesz az Egyetem alap- és mesterszakos hallgatóinak képzésében és gyakorlati ismereteinek bővítésében a mobiltávközlés területén. A független, integrált telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató a tesztlabor fejlesztéséhez hardveres hálózati elemeket adományoz az Egyetem számára kutatási és hallgatói projektek megvalósítására. A hallgatók emellett szakmai gyakorlati helyekre, gyakornoki és pályakezdő pozíciókra is jelentkezhetnek.

A CETIN a stratégiai együttműködés aláírásával egy időben egy zárt, oktatási és kísérleti célú bázisállomás létrehozására alkalmas bázisállomás-vezérlőket, aktív bázisállomás- és átviteltechnikai elemeket is adományozott a Széchenyi István Egyetemnek, így a hallgatók közvetlen közelről láthatják az ország egyik meghatározó rádiós és átviteltechnikai hálózatának műszaki hátterét. Sőt, az éles működés szimulációjaként akár a bázisállomások fejlesztésében és tesztelésében is részt vehetnek, a tervezéstől a kivitelezésig.

Győr a technológiai tudás és erőforrások szempontjából az ország egyik K+F központjának számít. A Széchenyi István Egyetem mellett sok nagyvállalat és ipari szereplő jelenléte miatt is számos lehetőség támogatja az új ötletek születését és megvalósulását.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!