Rosszabb a bosszúvideónál

2022.01.06. 18:00

Egy MI-alkalmazás kattintásra felnőttvideókba illeszti az arcokat

A deepfake-kutatók már régóta tartottak attól, hogy eljön a nap, amikor már minden technikai tudás nélkül, egyetlen kattintással lehet arcokat cserélni a videókban.

A szoftver weboldala – címét nem adjuk meg – rendkívül egyszerű, sem nyelv-, sem technikai tudásra nincs szükség a használatához. Fehér hátterén hatalmas kék gomb bíztatja a látogatókat, hogy töltsenek fel egy arcképet.


A gomb alatt négy mesterséges intelligencia által generált arcon lehet tesztelni a szolgáltatást. A felette látható a szlogen bátran hirdeti: bárkit pornósztárrá változtathatunk a deepfake technológia segítségével, amely az illető arcát felnőtt videóra helyezi.

Mindössze valakinek a fotójára és egy gombnyomásra van szükség.

A szolgáltatást Henry Ajder deepfake-kutató fedezte fel és az MIT Technology Review mutatta be. Bár hamarosan letörölték az eredeti oldalt, a technológia búvópatakként terjed az interneten.


A deepfake-eket, vagyis a mesterséges intelligencia által generált szintetikus médiát a kezdetektől elsősorban arra használják, hogy pornográf ábrázolásokat készítsenek vétlen nőkről, akik többnyire nem egyeztek bele ebbe, s a kész videóról értesülnek csak. Már akikhez eljut a hír.


A Sensity AI nevű kutatócég becslése szerint az online deepfake videók 90-95%-a nem konszenzuális pornó, melyek 90%-ában nők szerepelnek.


A technológia fejlődésével számos könnyen használható szoftver is megjelent, amelyekkel a felhasználók „levetkőztethetik” a képeken látható testeket. Számos ilyen szolgáltatást kikapcsoltak, de a kód még mindig elérhető tárhelyeken, és új formákban folyamatosan felbukkan és sokmillió látogatót vonz.

„A mai napig nem sikerült elérnem, hogy bármelyik képet is levegyék. Örökké kinn lesznek a weben.”

– mondta Noelle Martin, ausztrál aktivista.


Tönkre teszi a személyes kapcsolatokat, rontja még az álláskeresési esélyeket is. Minden egyes állásinterjún, ahová az áldozat elmegy, szóba kerülhet ez a dolog. – mondja Martin.


Néha még a bosszúpornónál is bonyolultabb feldolgozni ezt a sérelmet. Sok nő bizonytalan, hogy egyáltalán jelentenie kell-e a sérelmet.


Ismert eset Rana Ayyub indiai újságíróé, aki deepfake pornó áldozatává vált, s olyan intenzív zaklatásban részesült az esetet követően, hogy a lehető legkisebbre kellett vennie online jelenlétét, így a munkájához szükséges nyilvánosságot is. Helen Mort, brit költő és regényíró is nagy nyomást érzett, hogy eltűnjön a nyilvánosság elől, amikor felfedezte, hogy hamis aktfotókat készítenek róla.


Bár melegpornó hamisításra ritkábban kerül sor, az komoly fenyegetést jelent az olyan országokban élő a férfiakra nézve, amelyekben kriminalizálják a homoszexualitást. Világszerte 71 országban minősül a homoszexualitás bűntettnek, s közülük 11-ben halálbüntetéssel sújtják az ilyen „bűncselekmény” elkövetőjét.


A brit kormány által finanszírozott Bosszúpornó Segélyvonal hozta nyilvánosságra annak a tanárnak az esetét, aki azért vesztette el az állását, mert a közösségi médiában deepfake pornóképek terjedtek róla, és az iskolája tudomására hozták.


Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!