vigyázat, csalók!

2021.10.11. 20:53

Kiberbűnözők élnek vissza a Magyar Posta nevével

Az üzenetek első ránézésre is gyanút kelthetnek, a nyelvtani hibák és a hivatalostól eltérő nyelvezet – például tegező megszólítás – miatt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Magyar Posta nevével visszaélő adathalász üzenetek miatt adott ki figyelmeztetést hétfőn a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI).

Honlapjukon is közzétett rendkívüli tájékoztatójukban azt írták: jelentős növekedés tapasztalható a csomagszállítás ürügyén érkező, valójában azonban a felhasználók személyes adatainak ellopására készített úgynevezett adathalász levelek terjedésével kapcsolatban.

[caption id="" align="alignnone" width="1702"] A tegező megszólítás és a hibás szöveg rögtön gyanús[/caption]

Azt írták:

az üzenetek első ránézésre is gyanút kelthetnek, a nyelvtani hibák és a hivatalostól eltérő nyelvezet – például tegező megszólítás – miatt

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a káros weboldalak sok esetben rendkívül jól utánozzák a valódi felületek arculati elemeit, például logók, színek, tipográfiai jellemzők lemásolásával, azonban a weboldal címe ekkor is árulkodó lehet.

[caption id="" align="alignnone" width="417"] A káros oldal gyakran a megtévesztésig hasonlít az eredetire, a weboldal címe azonban árulkodó lehet[/caption]

A kibervédelmi intézet azt javasolja, soha ne kattintsanak az e-mailben érkező bejelentkezési, vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra, hanem minden esetben külön keressenek rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára,

és ott bejelentkezve ellenőrizzék a kapott üzenet valóságtartalmát. Továbbá, ha valaki munkahelyi e-mail fiókjába érkezik gyanúsnak ítélt levél, jelölje meg „spam” üzenetként, valamint értesítse a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.

Kitértek arra is:

előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy word dokumentumot, egy tömörített: .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt). Ezeket nem szabad megnyitni, letölteni

- figyelmeztetett az NKI.

Kiemelték, ha valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal, haladéktalanul értesítse az érintett szervezet információbiztonsági felelősét vagy rendszergazdáját, és jelentse be intézetükhöz a csirt@nki.gov.hu incidensbejelentő e-mail címen – írta közleményében az NKI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!