Csúcstechnika segítségével

2020.02.11. 13:25

Rég halott kislányával találkozhatott az anyukája (videó)

Szeretné újra látni régen elhunyt szeretteit ? Az örömteli és mégis bizarr élmény elérhető.

Forrás: I Met You

Még 2016-ban halt meg gyógyíthatatlan betegségben a dél-koreai Dzsang Dzsi-Szung hét éves lánya, Nayeon. Három évvel később újra találkozhatott Nayeonnal – egy televíziós dokumentumfilm számára létrehozott virtuális világban. A megrázó élmény az I Met You program keretében valósult meg VR-szemüveggel és haptikus (tapintási érzékelést adó) kesztyűvel.

A videó a különös találkozóról:

Dzsang tehát mondhatni beszélgethetett a kislányának másolatával, megérinthette őt és virtuális születésnapi tortával ünnepelhettek.

A technika szinte elmosta a határt valóság és virtualitás között. Az anya sírni kezdett abban a pillanatban, amikor meglátta a digitálisan újra felépített Nayeont, miközben a család többi tagja – a lány apja, testvére és nővére – komoran, néha könnyezve figyelte az összejövetelt.

„Lehet, hogy ez egy igazi paradicsom”

- mondta Dzsang a VR-találkozásáról az Aju Business Daily-nek. „Rövid ideig találkozhattam csak a kislányommal, de ez igazi boldogság volt. Azt hiszem, teljesült az álmom, amit mindig is akartam.”

Az Aju Business Daily szerint a produkción dolgozó csapat nyolc hónapot dolgozott a projekten. A találkozóhoz terveztek virtuális parkot, mozgásrögzítő technológiával rögzítették egy gyermek-színész mozgását, amit felhasználhattak a meglévő képi és videós adatok együttes feldolgozásával Nayeon modelljének megalkotásában.

A feladat tehát hosszadalmas, bonyolult és a „végtermék” sem tökéletes, de elmondhatjuk, hogy működik a technika a halottak egyfajta virtuális újraélesztéséhez – ahhoz bőven eléggé meggyőző színvonalon, hogy szeretteinket megkönnyezzük.

És ennek következményeit nehéz megjósolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!