Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.08.25. 07:22

De drága az iskolatáska

<p>Miskolc - Elkezdődött a bevásárlási láz az áruházak tanszerosztályán és a belvárosi papírboltokban. Van, aki minden egy helyen szerez be, mások felmérik a teljes kínálatot, keresik az olcsóbbat vagy a jobb minőséget.</p>

Van, aki minden egy helyen szerez be, mások felmérik a teljes kínálatot, keresik az olcsóbbat vagy a jobb minőséget.
Az iskolakezdés előtt egy héttel a Városház téri papírboltban jártunk. Főleg gyermekes szülők válogatnak a ceruzák, tollak, füzetek között. Sélley Andrea felkészülten érkezik, listát vesz elő, nehogy valami kimaradjon. Negyedikes kislánya segít neki.

– Az iskolában ugyan nem mondták meg, hogy mit vegyünk, de már rutinból tudjuk, mire lesz szükség – mondja az édesanya. – Több helyen vásárolunk, nehéz összeszedni a tanszereket. 15-20 ezer forintot költöttem, plusz a tankönyvekre is kell 10-15 ezer forint. Figyeljük az akciókat, de már tudjuk, hogy ceruzából például nem szabad az olcsót megvenni.
Andrea elárulja nekünk, hogy megterhelő a családnak az iskolakezdés, annál is inkább, mivel a kisebbik gyerekkel még gyeden van.

Táska is kellett

A füzetborítók között válogat a háromgyermekes Siroki Irén. Két gyermeke megy iskolába, az egyik elsőbe, így az évkezdés meglehetősen sok pénzt visz el a családi kasszából. Már több mint 10 ezer forintot költött tanszerekre, de még kell egy-két apróság. Két iskolatáskát is kellett vennie, melyekből nem a legolcsóbbat választotta, mert azok nagyon hamar tönkremennek. Ahhoz, hogy mindenre fussa a pénzéből, az akciókat is figyelnie kell, hiszen így több ezer forintot spórolhat meg.

Drága könyvek

Valgand Szilvia érkezik két gyermekével a papírboltba. Ők most nem tanszereket keresnek, mivel a fővárosban élnek, és csak nyaralnak Miskolcon. Azért az édesanya szívesen elárulja, hogy még nem vásároltak meg semmit az iskolakezdésre. Ez a jövő hét feladata lesz. Szilvia úgy véli, a legmegterhelőbb az, amikor a gyerekek első osztályba mennek, mert akkor rengeteg holmit kell megvásárolni számukra, az iskolatáskától kezdve a váltócipőig mindent. A tankönyvek viszont minden évben drágák, ez megnehezíti a családok számára az iskolakezdést.

Szokásos tankönyvhelyzet

Félmillió tankönyv már biztosan nem érkezik meg tanévkezdésre az iskolákba a jogszabály–módosítások miatt, írja az egyik országos napilap. Mi Kondás Vilmos miskolci tankönyvterjesztőtől érdeklődtünk, aki elmondta: a kiadóktól a tankönyvek 80 százaléka már megérkezett, melyek időben el is jutnak az iskolákba. A félmillió tankönyv az összes könyvnek az 5-10 százalékát jelenti, de a tapasztalat szerint ezek közül szeptemberre jó pár megérkezik. A napilap által emlegetett jogszabály miatt valóban nagyon sok kiadónak át kellett dolgoztatni a tankönyveit, amelyik könyvnek pedig lejárt az engedélye, újra kellett engedélyeztetni. Ez az eljárás ugyan elhúzódott, de a tankönyvek érkezésének terén nem rosszabb a helyzet, mint a korábbi években, állította Kondás Vilmos, hozzátéve: a könyvek ára infláció alatti mértékben növekedett ebben az évben.

Tanszerek átlagára az idén (Ft)

Iskolatáska 8.150–12.200
Tolltartó 640–1000
Felszerelt tolltartó 1.660–3.290
Golyóstoll 81–1.680
Körző 400–3.200
Hatdarabos filctollkészlet 220–350
Színesceruza-készlet 360–1.100
12 darabos vízfesték 740–1.680
Zsírkréta 170–460
Tízdarabos iskolai rajzlap 60
Írólap 56
Tisztasági csomag 500
Tornazsák 920–2.700

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!