Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.01.21. 10:21

Itt tavasz, hol a tél?

<p>Miskolc - A következő napokban kicsit hidegebb lesz, de szombaton ismét a tavasz kacérkodik velünk. <A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Megkerdeztuk-idojaras.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Itt a tavasz? Vagy csak az időjárás újabb szeszélye január közepén a 10 fok fölötti hőmérséklet? Kérdéseinkre Rázsi András, az Országos Meteorológiai Szolgálat Miskolci Regionális Központjának meteorológusa válaszolt.
Mint fogalmazott, a sok éves átlagot vizsgálva január közepén valóban a leghidegebb napoknak kellene lenniük.

Szélsőségeket korábban is megfigyelhettünk, száz évvel ezelőtt is előfordult, hogy egy-egy hétre megenyhült az idő januárban. Az azonban szokatlan, hogy ezek a szélsőségek egyre gyakrabban fordulnak elő. Jelenleg a frontok tőlünk északra vonulnak el, térségünk fölé pedig délről folyamatosan meleg levegő áramlik.

 

 

 

 

A következő napokban valamelyest csökken majd a hőmérséklet: kedden 8, szerdán 4, csütörtökön 3, pénteken 3 fokos csúcs várható előreláthatólag, szombaton azonban újra tavasz lesz, 8 fokig kúszik a hőmérő higanyszála.

Jelentős csapadék nem várható a héten, legfeljebb kisebb záporokra számíthatunk.

Az elmúlt napok esőzése és a hóolvadás miatt a Bodrogon már hétfőn reggelre is jelentős vízszintemelkedés alakult ki és, további mérsékelt áradásra kell számítani, csakúgy, mint a Tiszán, kaptunk tájékoztatást Rácz Miklóstól, az ÉKÖVZIG igazgatójától. Amennyiben az előrejelzett csapadéknál lényegesen nagyobb mennyiség nem hullik, úgy egyik vízfolyáson sem kell készültségi szintet elérő vízállásokra számítani.
Az elmúlt napok enyhe időjárásának hatására hétfő reggelre folyószakaszaink gyakorlatilag jégmentesek. Ez alól kivétel a Tisza egy rövid, mintegy 7 kilométeres szakasza Lónya térségében, ahol még mindig 5 centimétervastagságú állójég található.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!