Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.06. 07:40

Abaújban is jó a polgárőr-rendőr kapcsolat

<p>Fulókércs - Polgármesterek, rendőrségi –és polgárőrvezetők vettek részt az abaúji tanácskozáson.&#160;<DIA width="850" height="630" alt="Abaújban is jó a polgárőr-rendőr kapcsolat 2007.11.06."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Aba_jban_is_j__a_polg_r__337_r_rend__337_r_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Abaújban is jó a polgárőr-rendőr kapcsolat 2007.11.06." src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A közelmúltban megtartott fórumon Kökényesi Antal a B.-A.-Z. Megyei Rendőrfőkapitányság vezetője ismerkedett a község, majd a környező polgárőr egyesületek munkájával. Mint azt Zoltai László fulókércsi polgármester megjegyezte, nem véletlenül szervezték az általa vezetett településre a tanácskozást, és hívták meg a szűkebb pátria polgármestereit. – Érezhető a közbiztonság javulása azokon a helyeken, ahol megalakult a polgárőrség, egyfajta ösztönzésként tartottuk meg a tanácskozást azon községek felé, ahol még nincsenek polgárőr szerveződések – mondta a polgármester. A testületek vezetői a helyiekkel történő ismerkedéssel töltötték a program első részét, amelyen részt vett Túrós András az OPSZ elnöke is. Majd Sulyok János r. alezredes, az Encsi Rendőrkapitányság ismertette a vonzáskörzet bűnügyi helyzetét.

Az első kilenc hónap

A működési területéhez tartozó nyolcvan településen, 10,6 %-os növekedés tapasztalható az ismertté vált bűncselekmények számában. Jelentős mértékben csökkent a személy elleni bűncselekmények száma (-40,3), ezen belül hasonló nagyságrendű csökkenés tapasztalható a szándékos testi sértések vonatkozásában. Örvendetes, hogy 2007. évben emberölés bűncselekmény területünkön nem fordult elő. A közlekedési bűncselekmények 11 %-os növekedése mellett az ittas vezetések száma 7,4 %-kal nőtt, ami sajnálatos, de 22 %-kal csökkent a közúti közlekedési balesetek száma, ezen belül 67 %-kal a halálos, 23 %-kal a súlyos és 12 %-kal a könnyű sérüléssel járó esetek. A kedvező baleseti képet beárnyékolja, hogy a balesetet okozók mintegy 14,2 %-a ittas volt. A házasság-, család-, ifjúság-, nemi erkölcs elleni bűncselekmények számában közel 50 %-os a csökkenés, erőszakos közösülés egyáltalán nem fordult elő. Az államigazgatás-, igazságszolgáltatás-, közélet tisztasága elleni bűncselekmények száma 10-ről 22-re növekedett, ezen belül a hivatalos személy elleni erőszakok száma 2-ről 5-re. Örvendetes, hogy rendőr elleni támadás csak egy valósult meg, Encs-Fügödön egy helyi lakos vasvillával támadt az intézkedő rendőrökre, mely támadást a járőrvezető figyelmeztető lövés leadásával akadályozott meg. Az ügyben a Miskolci Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak kísérlete miatt indított eljárást. A jogszerűnek és szakszerűnek minősített intézkedésért a járőrpáros dicséretben részesült – mondta sok más adat mellett Sulyok János.

További százalékok

A közrend elleni bűncselekmények számában jelentős, mintegy 49 %-os csökkenés következett be, és ezen belül mintegy 37 %-kal csökkent a közterületek rendjét sértő és zavaró garázdaság bűncselekmények száma. A korábbi években az erőszakos, garázda jellegű bűncselekmények aránya 23 % volt, addig ez évben ez az arány 13,1 %-ra mérséklődött. Abszolút számokban 5-ről 14-re növekedett a gazdasági bűncselekmények száma. A vagyon elleni bűncselekmények száma a korábbi évek 50 %-os arányáról közel 70 %-ra növekedett, sajnálatos, hogy ezen belül a lopás bűncselekmények száma mintegy 46 %-kal növekedett.

Serfőző László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!