Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.10.28. 08:52

Tüntettek a borvidék iparosítása ellen

<p>Szerencs - A Világörökségi Kapu tövében ellenezték a szalmatüzelésű erőmű felépítését.&#160;<DIA alt="Tüntettek a borvidék iparosítása ellen 2007.10.28." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/T_ntettek_a_borvid_k_iparos_t_sa_ellen_2007/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="10" alt="Tüntettek a borvidék iparosítása ellen 2007.10.28." src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.gif" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/tuntetes-szerencsen/cn/boon-news-em_01-20071028-082627"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/SysRes/Sites/BOON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" />&#160;Nyílt levél a miniszterelnöknek</A> [.doc - 28KB] <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/tuntetes-szerencsen-02/cn/boon-news-em_01-20071028-082801"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/SysRes/Sites/BOON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" />&#160;Fodor Gábor Tőketerebesről</A> [.doc - 74KB]</p>

A tiltakozó megmozdulást Tokaj-hegyaljai borászatok, szőlőtermelők, állattenyésztők, civil szervezetek szervezték szombat délutánra. A demonstráció előzményeihez tartozik, hogy Szerencs rábólintott annak a szalmatüzelésű erőműnek a megvalósítására, ami méreteit tekintve a legnagyobb lesz kontinensünkön. Az már a szerdán lapunk által szervezett vitafórumon is kiderült, Szerencs nem egyeztetett a beruházási tervekről a világörökségi címet nyert, Tokaj-hegyalján működő civil szerveződésekkel, márpedig ez a város vezetésének lett volna a dolga, mondta a fórumon Hujber Ottó a BHD Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója. Ugyanez azonban nem vonatkozik a szerencsi kistérséghez tartozó településekre, mert mint az szintén elhangzott a fórumon, egy kistérségi ülésen – egyetlen tartózkodás mellett – tizenhét polgármester szavazta meg a beruházást saját képviselőtestületük ez irányú, jóváhagyást biztosító határozatának birtokában. A szőlőtermelők és borászatok már a kivitelezési engedélyek beszerzése idején értesültek a tényekről, állításuk szerint – későn. Mint azt megfogalmazták, az erőmű káros hatású lehet az aszúra, a pátria mikroklímájára, a világörökség összképére, a beszállító kamionok pedig Zemplén útjaira.

Tőketerebesi ellentmondás

A fentiek eredménye, hogy szombat délután traktorok, szalmát szállító pótkocsik, tiltakozó transzparensekkel - plakátokkal ellátott gépjárművek érkeztek Szerencs augusztusban felavatott Világörökségi Kapujához. Rakaczki Rita a Tokaj Renaissance Egyesület részéről megjegyezte beszédében, mindazok az erőfeszítések, amelyeket eddig levélben, szakmai fórumokon, vitákon próbáltak hangsúlyozni, nem értek el végső eredményt, azért szervezték a megmozdulást, hogy együtt, közös fellépéssel, összeszedett szakmai érvekkel adjanak hangot véleményüknek. – Mindannyian azt szeretnénk, ha hangunk eljutna azokhoz a felelős döntéshozókhoz, akik ezekben a hetekben meghatározhatják a Tokaj-hegyaljai Borvidék, illetve egész Zemplén jövőjét. Válaszút elé érkezett a térség, Tokaj világörökségi borvidék, vagy energiatermelő iparvidék lesz a jövőben – tette fel a kérdést Rakaczki Rita. Mészáros László a Tokaji Nagy Borok Egyesületének elnöke hangsúlyozta, nem a megújuló energiával, nem az erőművek építésével van baj, hanem azzal, hogy ez Tokaj-hegyalján valósulhat meg. – Aszút csak a történelmi borvidéken lehet termelni, energiát bárhol. Magyar oldalon tiltakozunk a tőketerebesi erőmű ellen, miközben mi azt építünk a világörökségi területen. Hogy lehet ezt elfogadtatni a szlovák oldallal – kérdezte Mészáros László. A demonstrációt szervezők nyílt levelet írtak az ügyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek.

Serfőző László

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!