Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.10.28. 17:21

Honfitársuk születésnapját ünneplik

<p>Tokaj -&#160; A hazánkban élő ukránok ez időtájt randevút adnak egymásnak és Tokajba látogatnak. <DIA width="850" height="630" alt="Honfitársuk születésnapját ünneplik 2007.10. 28"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Honfit_rsuk_sz_let_snapj_t__nneplik_2007_10/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="10" alt="Honfitársuk születésnapját ünneplik 2007.10. 28" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.gif" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Miskolcon hat éve működik Ukrán Kisebbségi Önkormányzat, a nyíregyházi kollégákkal együtt látogattak szombaton a borok fővárosába. Mint az a volt görög katolikus templom, ma Galériaként funkcionáló épület előtt kiderült, nem egy véletlenszerűen kiválasztott találkahelyre érkeztek. – A látogatásnak hagyománya van – sorolja a miskolciak vezetője, Timárné Dr. Popovics Szvetlana. – A híres ukrán filozófus és költő, Hrihorij Szkovoroda születésnapját ünnepeljük, domborművét a templom falán helyezte el a hálás utókor.

Az első kulturális kapcsolat

A kétszáznyolcvanöt évvel ezelőtt született férfi öt évet töltött el Tokajban, mint templomi énekes tevékenykedett a városban amellett, hogy a magyarok és ukránok között elsőként teremtett baráti, illetve kulturális kapcsolatokat. A koszorúzással persze nem értek véget az ünnepi események, november ötödikén tizennyolc órakor Miskolcon, az Ifjúsági Házban folytatódik a rendezvénysor. Az Ukrán Kulturális Est szerteágazó programot kínál, többek között Odesszából érkezik egy művész együttes. A tokaji ünnepen Popovics Szvetlana a miskolciak, a nyíregyháziakét Bodnár Pál az Ukrán Országos Önkormányzat képviselője, Nyíregyháza Ukrán Kisebbségi Önkormányzatának elnöke helyezte el.

Serfőző László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!