Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.10.12. 12:11

100 éve kutatják a Szeleta-barlangot

<p>Miskolc - A 100 éves évforduló alkalomból A Szeleta Kultúráért Közalapítvány és a Miskolci Egyetem nemzetközi konferenciát szervezett, amely október 12-15-ig tart. <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/homo.pdf"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>A neandervölgyi </B></A>[.pdf - 89KB]</p>

Dr. Ringer Árpád, az egyetem Ős-és Ókortörténeti Tanszékének vezetője elmondta: 1907-ben kezdődtek az ásatások a barlangban, ekkor találták az első leleteket. A több évtizedes kutatások azt bizonyították – folytatta –, hogy 120 ezer-20 ezer év között települtek ősemberek a barlangba, vadásztak, és kőeszközöket készítettek.

Szeleta-Avas

A Szeleta-barlang leletei, a két évvel ezelőtt feltárt avasi kovabányával is összefüggnek – magyarázta a tanszékvezető. – Hiszen a barlangban olyan levél alakú lándzsahegyeket találtak, amelyek az avasi hőkezelt kovából készülhettek.
A kutatások másik érdekessége – mondta –, hogy a neandervölgyi és homoszapiensz közötti átmenetet is reprezentálják az itt talált leletek. Mint tudjuk, genetikai különbség volt köztük, de a leletek arra utalnak, hogy ez nem jelentett kulturálist törést – tette hozzá. – A konferencia ezzela kérdéssel is foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!