Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.06.18. 16:51

Nemzetközi volt a Leader konferencia

<p>Tokaj - A fiatalok foglalkoztatási lehetőségeit vesézték ki a hétvégén a borok fővárosában. <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/leader.pdf"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/SysRes/Sites/BOON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>leader - sfl</B></A> [.pdf - 743KB]</p>

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Leader Központja, illetve a Gyöngyösi Főiskola szervezése mellett háromnapos nemzetközi konferenciát tartottak a város Kulturális és Konferencia Központjában. A „Fiatalok foglalkoztatási lehetőségei” címmel titulált programsorozaton a hazai Leader csoportokon kívül részt vettek teamek képviselői többek mellett Németországból, Ausztriából, Finnországból, Skóciából, Észtországból, Hollandiából, Romániából, Ukrajnából. A találkozó alkalom volt arra is, hogy a delegációk megosszák egymással tapasztalataikat a Leader programokon keresztül, ugyanakkor nemzetközi együttműködések generálásába kezdtek. A tanácskozáson résztvevőket Simon László, a Magyar Leader Központ vezetője köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta, hogy nagyon fontos feladatot szántak a tokaji konferenciának a fiatalok foglalkoztatása kapcsán, hiszen jelenleg nagy problémát okoznak - nem csak Magyarországon – a fiatalok elhelyezkedési lehetőségei, esélyei.

Hozadék

Májer János tokaji polgármester megnyitót követő beszédében kitért arra is, hogy egyfajta tájékoztatást adjon a Tokaji Leader közösség eddig végzett munkájáról, továbbá azokról az elképzelésekről, amelyeket a 2008-ban meghirdetésre kerülő pályázatban kívánnak megcélozni. Az eseményen szinte valamennyi tagország képviselője tartott korreferátumot, majd az előadott témákon keresztül vitafórumokat. A konferenciának legnagyobb hozadéka mindenképpen az volt, hogy előkészítette a Leader akciócsoportokat az azonnali tervezésekre, aláhúzva a nemzetközi együttműködésekből származható lehetőségek kihasználását. A konferencián a Kormány államtitkári szinten képviseltette magát több tárcától, a zárónapon kirándulás keretén belül megtekintették a delegációk a Tokaji Leader akciócsoport településeit.

 

Elsodleges célok
A LEADER alapokon szervezodo program elsodleges célja az akciócsoportok közötti együttmuködések megerosítése, a magyar vidék felzárkózásának és fejlodésének segítése, a gazdasági, társadalmi és kulturális fejlesztési lehetoségek bovítése. A gazdasági fejlodésen túl cél a magyar vidék hagyományainak, kultúrájának megorzése és bemutatása. A kezdeményezés hozzá kíván járulni a vidéken élok kapcsolatrendszerének bovítéséhez, együttmuködések kialakításához, közös ötletek kidolgozásához és megvalósításának elosegítéséhez, valamint a civil, a vállalkozói és az önkormányzati szféra párbeszédének kialakulásához, fejlesztéséhez. A program két részbol áll: projekttervezés és tematikus csoportok szervezése. A projekttervezés keretében konkrét együttmuködési javaslattal rendelkezo hazai, valamint magyar partnereket kereso külföldi akciócsoportok ötleteinek felkarolás, népszerusítése, bemutatása a cél. Az érdeklodo felek számára a központ belföldi szakmai találkozókat, szakmai utakat, helyszínbejárásokat szervez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!