Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.06.18. 16:13

Jobb az ivást erőltetni

<p><P>Ki hamarabb, ki később lehet rosszul a kánikulai melegtől, de az orvosi tanácsokra érdemes figyelni.</P></p>

Miskolc - Kánikulai időszakban tíz százalékkal megnő a hívások-kivonulások száma a mentőknél, de ez most egyelőre még nem következett be. Erről Csollák István, a miskolci mentőállomás vezetője számolt be lapunk érdeklődésére. Hőségre érvényes tanácsokat, megállapításokat kértünk tőle.

- Elsősorban az érrendszeri betegségben szenvedőket, idős betegeket, kisgyermekes anyákat szoktuk figyelmeztetni: ne tartózkodjanak huzamosabb ideig a napon, igyanak sok folyadékot. - Hogy mennyi a huzamosabb idő, az, persze, egyénenként változik, ki-ki érzi, mikor sok már neki a túlzott napsütésből. Ugyanez nem feltétlenül igaz a folyadékbevitelre: az ember kánikula idején könnyen kiszárad, anélkül, hogy észrevenné. Az orvos tanácsa tehát: inkább többet igyunk, mint kevesebbet, extrém esetben akár napi 4-5 litert is. Tehát erőltetni is jobb, mint elmulasztani.

Mi legyen, ha azt látjuk, kollégánk, családtagunk rosszul lesz a melegben? Hűvös helyre kell vinni, vízszintes helyzetbe fektetni, a lábát megemelni. Amikor magához tér, folyadékot itatni vele.

Egyénenként eltérő, részben az egészségi állapot függvényében, ki hogyan reagál a hőségre, de Csollák István figyelmeztet: a teljesen egészséges felnőtt embert is megviselheti ez az idő - akár ájulásig. Fontos tény, hogy az alkoholfogyasztás ront a helyzeten, hideg sörrel hűsíteni magunkat tehát nem a legjobb taktika. Arról nem beszélve, hogy a hűvös kocsmahelyiségből, pincéből a fülledt utcára kilépni szintén megterheli a szervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!