boon-sportoldal

2007.10.17. 13:53

Esőben küzdhetnek a világbajnoki címért

<p>A téliesre fordult Európából a csapatok a kellemes éghajlatú Brazíliába utaznak, ugyanis idén is ott ér véget a Forma-1-es világbajnokság.</p>

A Japán és Kínai NagydíjonFernando Alonso és Lewis Hamilton kiesése miatt Kimi Räikkönennel kiegészülve háromesélyessé vált a világbajnokság, így az Interlagos pályán nagyon izgalmas verseny elé nézünk. Mivel erre a hétvégére is csapadékot jósoltak, így ha esik, akkor zsinórban harmadszor, ezúttal a szezonzáró versenyen küzdhetnek meg egymással a világbajnoki aspiránsok igen nehéz körülmények között.

A pilótáknak amúgy sem lesz könnyű dolguk Dél-Amerikában, hiszen az Interlagos versenypályán az órajárással ellentétes irányban köröznek az autók, amely nagyon igénybe veszi a nyaki tartóizmokat. Ezeket az izmokat a verseny előtt különösen fontos volt megerősítenie a pilótáknak, hiszen a sok hosszú és gyors balkezes kanyarban igencsak nagy erőknek lesznek kitéve. A csapatoknak is meg lesz a feladatuk, ugyanis az autók beállítása erre a pályára elég nehéz lesz, hiszen nagy tapadást kell elérni a kanyarok miatt, viszont az autóknak gyorsnak kell maradniuk az egyenesekben való előzéshez.

Az abroncsok szempontjából is fontos tényező az ellenkező irányban folyó verseny, hiszen a pálya így a jobb első és a jobb hátsó kerekekre gyakorol nagyobb nyomást. Bár a pálya buckás, az aszfalt relatíve sima, így ez puha összetételű gumikat kíván meg, miközben a hosszú kanyarok miatt gyorsabban kopó hátsó kerekek miatt elővigyázatosan kell a megfelelő összetételű gumit kiválasztani.

Az Alonso-McLaren szappanopera új fejleményéhez érkezett a Brazil Nagydíj előtti időszakban, így nem maradtuk hírek nélkül az elmúlt két hétben sem. Egy német lap állítása szerint a spanyol pilóta 2008-tól a Renault-hoz szerződik, amely elég rosszul teljesített az idei évben azokután, hogy világbajnokát elvesztette és nem tudott alkalmazkodni a Bridgestone gumikhoz. Flavio Briatore csapatfőnök nagyon fente a fogát a McLarenből teljesen kiábrándult Alonsóra, aki így ráadásul legálisan segítheti is a csapatot abban, hogy még jobban menjenek a jövő évi Renault-k a japán papucsokon. Briatore érthető módon azonban hallgat. „Most még nem sietünk a bejelentésekkel. Mikor készen leszünk és meghoztuk a döntést, bejelentjük (a jövő évi pilótákat). Jó helyzetben vagyunk kitűnő lehetőségekkel.” – szögezte le egy interjúban. „Sok a mendemonda, de Fernandót egy másik csapathoz köti a szerződése 2008-ra. Jelenleg a világbajnokságra koncentrál, próbálja begyűjteni harmadik világbajnoki címét. Már korábban is mondtam, ha szabad lenne, örömmel vennénk ha visszatérne a Renault-hoz.” – tette hozzá.

Bár a Renault-nak 2007-ben nem ment túl jól a versenyzés, azért a roadshow-ik nagy sikert aratnak. Legutóbb Mexikóban az eddigi legnagyobb rendezvényén vett részt a francia-angol csapat, ahol Mexikó City utcáin köröztek a sárga-fehér autók.

emesivDokumentumokKOVA.jpg" content-type="image/pjpeg" content-length="27046" />

Nem sokban hasonlít az idei és a 2006-os szezonzáró Brazil Nagydíj, hiszen most olyan esett meg, amire már régóta vágynak a Forma-1- szerelmesei. Az utolsó nagydíjon dől el a világbajnoki cím sorsa egy igen fordulatos és eseménydús szezont követően. Egy valamiben azért mégis hasonlít az idei szezonzáró futam a tavalyihoz. Míg 2006-ban ilyenkor egy legendától, MichaelSchumachertől búcsúztunk, addig most a kevésbé legendás Ralf Schumacher távozik. Bár csak a Toyotát hagyja ott, de kérdés, hogy a német pilóta kap-e helyet másik csapatnál, eddigi nem túl fényes karrierje és magas gázsi igénye után.

A pálya és a verseny

A Sao Paulo-i pálya egy természetes amfiteátrum, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy a pályának majd a felét átlássák. A pálya nagy átalakításon ment keresztül 1989-1990-ben és 2000-ben, valamint 2003-ban újraaszfaltozták az addig nagyon buckásnak tartott Interlagost. Sao Paulóban nagyszerű előzési lehetőségek vannak. A pálya dominánsan lassú és közepesen gyors kanyarokból és egyenesekből áll. Az időjárás nagyon kiszámíthatatlan itt, bár tavaly és tavalyelőtt normál körülmények között zajlott a verseny, az előtte lévő három és fél évben a mezőny tagjai esőben hajtottak. 2003-ban a trópusi eső áztatta pályán egyik autó tört össze a másik után, s a biztonsági autó többszöri pályára látogatása után a 71 körös versenyt végül az 55. körben leintették. A 2004-es versenyen is döntő szerepet játszott az időjárás a verseny végkimenete szempontjából.

Az 71-körös Brazil Nagydíj október 21.-én helyi idő szerint 14 órakor (Magyarországon 19 órakor) veszi kezdetét az Interlagos pályán. A pálya hossza: 4,309 km, a teljes versenytáv 305,909 km. A pályarekordot Juan-Pablo Montoya tartja, ideje 1 perc 11,473 másodperc.

2006-ban Felipe Massa nyerte meg a futamot, így tehát ferraris siker született. A brazil pilóta ideje 1’31”53.751 volt. A második helyezett Fernando Alonso (Renault) lett, míg a bronzérmes helyen a hondás Jenson Button ért célba.

(Forrás: Amber PR)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!