Információk

2021.02.05. 10:30

Gyakorlati tudnivalók az új villamosenergia-szerződésről

Több olvasónk is jelezte, hogy bár többször is foglalkoztunk a témával, mégis szeretnének gyakorlati útmutatót kapni arról, hogyan és miként kell eljárni az új áramszolgáltatási szerződések ügyében.

Pap István

A rendszerváltás után szabaddá vált a piac, ennek megfelelően azonnal megjelentek az országban a legkülönfélébb termékek és márkák, az emberek pedig szabadon vásárolhatták meg a nekik megfelelő árucikkeket anélkül, hogy az állam beleszólt volna ebbe. Mivel pedig a villamosenergia is egy termék, ezért ezzel is lehet kereskedni, csakúgy, mint minden más termékkel vagy szolgáltatással. Románia az Európai Unióhoz való csatlakozása után vállalta azt, hogy teljesíti az Unió szabadkereskedelmi irányelveit. Ezek egyike kimondja, hogy az áramszállító és -elosztó vállalatok nem lehetnek érdekeltek a termelő tevékenységben, és nem is kereskedhetnek villamos energiával, tehát ezt a tevékenységet árammal kereskedő vállalatok kell ellássák. Románia most jutott el odáig, hogy teljesen szabaddá teszi a villamosenergia-piacot is, és immár lemond arról, hogy az áram árát szabályozza. Ez az árliberalizáció, melynek következményként a villamosáramot értékesítő cégek a szabad kereskedelem jegyében egymással, valamint a fogyasztók kegyeiért versengve állapítják meg saját áraikat, a fogyasztóknak pedig jogukban áll azzal az áramkereskedővel szerződést kötni, akivel akarnak. Ugyanúgy tehát, ahogy az emberek dönthetik el azt, hogy anyagi lehetőségeik és igényeik függvényében milyen autót vagy fogkrémet vásárolnak, dönthetnek arról is, hogy kitől vásárolják az áramot. Érdemes megjegyezni már most, hogy Romániában a fogyasztók 2007 óta megválaszthatják áramszolgáltatójukat, illetve áttérhetnek a szabadkereskedelmi szerződésre, és azok számára, akik ezt megtették, semmiféle változás nem állt be a villamos energia árliberalizációja után. Akik ezt nem tették meg, azoknak a szolgáltatója egy ún. általános szolgáltatási árat szabott meg 2021. január 1-től.

Háromféle döntés

Azok a fogyasztók, akik még nem álltak át a szabadkereskedelmi szerződésre, háromféle lehetőség közül választhatnak: maradhatnak jelenlegi szolgáltatójuknál és nem módosítanak a szerződésen; maradhatnak ugyanannál a szolgáltatónál, de új szerződést akarnak kötni vele; illetve szolgáltatót váltanak, ami értelemszerűen új szerződés megkötését vonja maga után. Az első esetben feltehetőleg mind a jelenlegi szolgáltató, mind a szerződési feltételek megfelelőek a számunkra, ez esetben nem kell semmit tennünk, még csak telefonálni sem kell a szolgáltatónak, hogy értesítsük arról, hogy maradjon érvényben a szerződés. Abban az esetben viszont, ha maradunk ugyan a jelenlegi szolgáltatónknál, de új, szabadkereskedelmi szerződést akarunk kötni, akkor két lehetőség áll rendelkezésünkre. Februártól kezdődően legalább júniusig a villanyszámlával együtt a fogyasztók kapnak egy típusnyomtatványt is, amelyen a szolgáltató minimum három árajánlatot tüntet fel: az általános szolgáltatói árat, amelyen jelenleg számlázza az áramot, továbbá az adott időszakban legkedvezőbb szabadkereskedelmi árat, illetve egy másik szabadkereskedelmi díjszabást. A szolgáltató megteheti, hogy az összes érvényes árajánlatát feltünteti ezen a típusnyomtatványon. Ha valamelyik árajánlat jobban tetszik, mint a jelenlegi tarifa, akkor nem kell mást tennünk, mint megjelölni a kiválasztott árajánlatot, a típusnyomtatványt aláírva visszajuttatni a szolgáltatónak, mely a következő hónaptól már az új áron számlázza az áramot. Ha a szolgálató, amelyikkel szerződésben állunk, nem tünteti fel az összes érvényes árajánlatát a típusnyomtatványra, akkor további információkat kérhetünk a szolgáltatótól, vagy átnézhetjük az összes ajánlatot az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) honlapján.

Ár-összehasonlítás

Itt kell megemlítenünk a harmadik választási lehetőségünket is, azt, ha szolgáltatót akarunk váltani. Ez esetben is komoly támpontokat nyújt az ANRE honlapján megtalálható árajánlat-összehasonlító, amit a következő linken lehet elérni: https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife. Itt meg kell adni a kért információkat: azt, hogy melyik megyére érvényes ajánlatot kérünk, hogy milyen dátumtól legyen érvényes az ajánlat, továbbá meg kell adnunk a fogyasztó típusát (lakossági vagy nem lakossági), és az ajánlat típusát (általános, szabadkereskedelmi vagy bármilyen), a termék típusát (rögzített ár, változó ár, bármilyen) és az ár típusát (egységes, vagy a napszakok függvényében változó). Meg kell adni továbbá azt, hogy mekkora a becsült fogyasztás, amellyel a szolgáltató számláz nekünk, illetve meg kell adnunk a konkrét összeget is, amennyit fizettünk. Mindezek után meg kell nyomni lent a „Compara oferte” gombot, és megjelenik az összes ajánlat, ami megfelel az általunk kiválasztott opcióknak. Bihar megyére például összesen 119 árajánlatot ad ki a rendszer. Ezen a listán szerepel a szolgáltató neve, az általa kínált szerződés neve, az ajánlat típusa, azaz, hogy szabadkereskedelmi vagy általános szolgáltatói ajánlatról van-e szó, majd egy külön oszlopban a részletek (vezi detalii) gomb található, erre ráklikkelve további adatok jelennek meg a konkrét ajánlatról, és innen már szerződési formanyomtatványokat is le lehet tölteni. A következő oszlopok képezik az ár-összehasonlítót, amelynek segítségével könnyen megállapíthatjuk azt, hogy az adott szolgáltató ajánlata mennyivel olcsóbb, vagy drágább, mint a jelenlegi villanyszámlánk. Hogy egy példát is mondjunk: ha bejelöltük azt, hogy 100 kwH fogyasztást számláz a szolgáltató, és a legutóbbi hónapban 75 lejes számlát fizettünk, akkor az ár-összehasonlító szerint Bihar megyében ennél az árnál jelenleg negyvennyolc ajánlat olcsóbb, emellett van hat 75 és 76 lej között ingadozó ajánlat, a többi pedig 76 lejnél drágább. A legutolsó oszlopban a szolgáltató elérhetőségei vannak feltüntetve.

Gyakorlati tippek

Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke portálunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a legegyszerűbb megoldás az, ha a fogyasztók a számlával együtt érkező típusnyomtatványból választják ki azt az ajánlatot, amelyik nekik a legmegfelelőbb, mert az már új szerződéskötésnek számít, és semmilyen más ügyintézést nem igényel. Aki megeheti, online is intézheti a szerződéskötést az ár-összehasonlítón keresztül is, mert ott vannak linkek a szolgáltatókhoz. Az alelnök azt tanácsolta, hogy az idős, az internetes ügyintézésben nem jártas személyeket segítsék a gyerekeik, a rokonaik, a szomszédok az online ügyintézésben. Akik számára ez a két út nem járható, vagy úgy érzik, hogy nem kaptak elég információt, hívhatják az ANRE telefonszámát – 0374-554-265 –, melyen kizárólag az árliberalizációra vonatkozó kérdéseikre kapnak válaszokat. Nyilván lehet telefonos ügyintézéssel is szerződést kötni a szolgáltatókkal, a járványhelyzetre való tekintettel viszont csak végső megoldásként javasolják a fogyasztóknak azt, hogy befáradjanak a kapcsolattartó központokba. Új szerződés megkötése előtt érdemes szem előtt tartani azt is, hogy az nem csak az árajánlatot foglalja magában. Figyelmesen el kell olvasni a szöveget, mert ezekben rengeteg előírás, kikötés lehet a fizetési módra, a határidőkre, az árajánlat érvényességi idejére stb. vonatkozóan. Szerezzünk információkat a cég múltjáról is, főleg akkor, ha nem ismert nevű vállalatról van szó. Egyébként a hatályos törvények értelmében bárki bármikor szolgáltatót válthat, persze az érvényes áramszolgáltatói szerződés kitételeit is tiszteletben tartva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!