Idén másképp

2020.12.09. 10:29

Önkéntesek nélkül zajlanak az erdősítési munkálatok

Regeneráló erdősítést szervez Margitta környékén a Bihar megyei Erdőgazdálkodási Igazgatóság, mely alatt összesen 32.000 tölgy-, kőris- és diófa-csemetét fognak elültetni, 6,38 hektáron. Emellett a megszokott, éves program mellett az igazgatóság Érmihályfalva mellett is végrehajt majd egy erdősítést hat hektárnyi területen. Ezt a területet 2019-ben adták hozzá a nemzeti erdőterületek összességéhez. A hat hektár erdősítéséhez 28 ezer facsemetére lesz nagyjából szükség az igazgatóság közleménye szerint. Az idekerülő fák különlegesek, ugyanis egy olyan tölgytípust szereztek be, mely nem őshonos a környéken: szürke vagy hamvas tölgyként ismert, latin nevén: Quercus pedunculiflora.

Az őshonos fafajták értékesítésének céljából az igazgatóság még 12 hektár regenerálásán is dolgozott az elmúlt időszakban, bükkmagokat szórva el olyan területen, ahol a növényzetet különböző károk érték a szélsőséges időjárás miatt.

A Bihar megyei igazgatóság 2020-as programja összesen 550,53 hektárnyi, regenerálásra szoruló területet, és 173,41 hektárnyi erdősítést igénylő területet foglal magába, emellett a tavalyi projektek kiegészítéseként 36,65 hektárnyi területen fognak ültetni. A teljes éves program keretében nagyjából 1 millió facsemetét ültetnek el. Az év első felében 573 ilyen jellegű akciót hajtottak végre, az év végéig pedig céljuk legalább 125 hektár erdősítésének elvégzése.

„Az igazgatóság ebben az évben a világjárvány miatt nem vonhatta be önkéntesek segítségét a munkába, de bízunk benne, hogy 2021-ben ez már másképp lesz, és a tavaszi programokon már részt vehetnek ők is” – írják a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!