Iskola

2020.09.10. 07:20

Tanévkezdés előtt a Petőfi Sándor Elméleti Líceum

Talán még soha nem kezdődött olyan kaotikusan a tanév, mint amivel az idén szembesülnek a tanárok, diákok és szülők. Az iskolakezdés mikéntjéről kérdeztük a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum igazgatóját, Bartha Imrét.

János Piroska

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban közel 1300 diák kezdi meg a tanévet jövő héten a település „zöld” besorolása révén az iskolaépületben, tanévnyitó ünnepség nélkül. Mivel viszonylag új az iskolaépület, nagyobb felújítási munkálatra nem volt szükség, a festés, kártevőirtás megtörtént – tudtuk meg Bartha Imre iskolaigazgatótól. A legnagyobb problémát azonban – mint az ország többi oktatási intézményében – a járványhelyzet miatt előírt szabályok előkészítése okozta. A kisebb csoportokra való osztás során három-négy osztállyal volt gond, az ő számukra felszabadították a két tanárit, így ők ezekben a nagyobb termekben fognak tanulni. Az elválasztó csíkok felfestése is megtörtént, bár az igazgató elmondása szerint a vonallal elválasztott folyosók nem jelentenek megoldást. Ugyanitt routereket szereltek fel, így minden osztályteremben lesz internethozzáférés, ami azért fontos, mivel így az otthon maradt diák online követheti a kamerán keresztül közvetített tanórát. Vannak ugyanakkor olyan nyugdíjkorhatár előtt álló tanárok, akik veszélyeztettek lévén csak online oktatást vállalnak, illetve egy történelem-földrajz szakos tanár egészségügyi okok miatt tud csak online órát tartani.

A járványügyi szabályok az ingázó diákok számára is gondot okoznak, hiszen míg eddig a kisbusszal 16 gyerek tudott egyszerre bemenni az iskolába, addig ezentúl a jármű egyszerre csak nyolc diákot szállíthat. A gyerekek eddig 6.40-kor keltek, hogy beérjenek az iskolába Köbölkútról és az útba eső Olasziból, ezentúl a kisbusznak legalább ötször kellene fordulni ahhoz, hogy a két településről mind a negyven diákot bevigye – jegyezte meg az iskolaigazgató. Ahogy táblagépeket sem kaptak, úgy az eddigiekben fertőtlenítőszert és maszkot sem, az iskola költségvetéséből veszik el innen-onnan az ezekre szükséges összegeket. Utóbbi, vagyis a diákoknak nyújtott maszkok pedig nem kis összegekbe kerülnek az iskolának: naponta 600 lej kiadást jelentene – tette hozzá az elöljáró.

A tanügyminisztérium javaslata szerint a szüneteket differenciáltan kellene tartani, hogy az osztályközösségek ne találkozzanak egymással, ami megint csak felveti annak a problémáját, hogy az egymás után, folyamatosan szünetre menő osztályok zavarnák a közben tanórán levő társaikat – jegyezte meg az igazgató, hozzátéve: a Petőfi Sándor Líceum épülete két szárnnyal rendelkezik, egyiken hét, a másikon pedig nyolc osztályteremmel. Az iskolaépületben ügyelnek az előírások betartására, de ami az iskolaépületen kívül történik, arra már nincs ráhatásuk – mondta el.

Bár a főtanfelügyelőségen egy korábbi sajtótájékoztatón volt arról szó, hogy az előírások betartása érdekében szükség lenne az iskolák személyzetének növelésére, ez nem történt meg, pedig lennének rá alkalmas káderek, esetleg tanulmányaikat végző egyetemisták, akiknek ez egyben gyakorlati lehetőség is lenne – fűzte hozzá. Az igazgató elmondása szerint szükség lenne egyfajta decentralizációra, arra, hogy nagyobb döntési lehetőséget adjanak az iskoláknak, többek között a pedagógusok kiválasztását illetően. Például egy helyi pedagógus, mivel most, a versenyvizsgán kicsivel kisebb, de átmenő jegyet szerzett, elvesztette a helyét, melyet egy olyan személy nyert el, akinek ingáznia kell egy távolabbi településről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!