Nagypéntek

2021.04.03. 11:07

Jézus halálának emléknapja Székelyhídon

Nagypéntek délután 16 órakor keresztúttal kezdődött a Kuglis Gábor plébános által celebrált szertartás Székelyhídon.  

Tatai István

Az 1981-ben, Fekete József plébánossága idején a Miltaller testvérek által festett és restaurált templom belső falán egyedi megoldásként a keresztúti stációk képei két hosszú táblába vannak sűrítve, a festmények ifj. Bittenbinder János festőművész alkotásai. A plébános és a hívek mindegyik stáció előtt a letakart keresztel együtt imádkoztak.

Kuglis Gábor beszédében hangsúlyozta: húsvétkor a templomba térve, elcsendesedve a hétköznapok dolgaitól megállunk a kereszt előtt. Jézus keresztre feszítése, halála minden embert megérint. Ő értünk halt meg. Napjainkban azonban egyre kevesebb embernek fontos húsvét igazi jelentése. Mi, igaz hívők hiszünk Istenben, Jézus Krisztus a világ Megváltója, hisz létezik az isteni szeretet. Hisszük és valljuk, hogy a kereszt Jézus üdvözítő eszköze. Bízunk abban, hogy mindenki rátalál Istenre. A Teremtő végig kísér minket életünk során és halálunkkor sem hagy el – mondta el a plébános. A húsvét reményt ébreszt bennünk, és rámutat: Isten hatalma, szeretetének ereje mindennél erősebb. Jézus kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett – tette hozzá.

A szertartás három fő részből állt: János-passió felolvasásával kezdődött, majd egyetemes könyörgés következett, végül a szent kereszt előtti hódolattal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!