Szolgálat

2021.03.06. 12:09

Az idősek gondozása, a szegénység csökkentése és a romák felzárkóztatása a magyarkéciek célja

Mike Pál magyarkéci református lelkész szolgálatba állása után a gyülekezet lelki építése, az ifjúsági és gyermekmisszió mellett célul tűzte ki a településen a szegénység csökkentését is, valamint a nagyszámú a roma közösség integrációját. Ennek már több mint 20 éve, s azóta az évek során igen sok megvalósítás született, melyekről portálunkon is beszámoltunk.

Szőke Ferenc

Most újabb nagy lépésre szánta el magát, amikor a Regionális Operatív Program (POR) keretében új épületszárnnyal bővíti közösségi házukat, mely a helyi és a környékbeli idős emberek számára is nagy szolgálatot fog tenni. Idősek napközi otthona lesz az új épület, mely a helyieken túl a környékbeli szépkorúakat is szívesen fogja látni.

Reggeltől estig érdekes tevékenységeket, programokat szerveznek majd, sőt fizioterápiás kezelést is biztosítanak. Pszichológiai kabinetnek is helyet ad az épület. Egy teljesen felszerelt konyha fogja biztosítani a meleg ételt. A nagy közösségi teremben zajlanak majd a napi programok, mely ebédlőként is szolgál. Iroda és mellékhelyiségek is lesznek. Az épület összterülete 600 m2.

 

A pályázatot az általuk létrehozott Kécenlét Egyesület által nyújtották be még 2017-ben. „Hosszú menet” volt, mire elkezdődhettek a konkrét munkálatok, idén január végén. Bár már 2019-ben kiderült, hogy megnyerték a pályázatot, nagyon nehezen találtak kivitelezőt. A 950 ezer eurós projekt ugyanis nagy cégeknek kicsi, kis cégeknek pedig nagy munka. A másik gond az volt, hogy az elbírálás éveiben nagyon megemelkedtek a munkadíjak. Nyolcszor írták ki licitre a munkálatokat, mire sikerült kivitelezőt találniuk, az Idealdim Proiect SRL személyében, mely alvállalkozók bevonásával valósítja meg a beruházást. Az épület tervei az energiatakarékosság és az olcsó fenntarthatóság elvei alapján készültek.

Mondhatni, hogy majdnem passzív ház, hiszen komoly szigetelése lesz, hőszivattyús fűtőrendszer és 24 kilowattot termelő napelemek is helyet kapnak benne. Kis Brigitta volt a tervezője. A munkálatok határideje 2022 májusa, de elképzelhető az is, hogy hamarabb, akár már idén decemberben elkészül az épület. Egyelőre jól haladnak, és Mike Pál elégedett a munkával. A működtetéséhez szükséges költségeket szintén a Kécenlét Egyesület által egy másik pályázattal biztosítják, melyet a Norvég Alaphoz nyújtottak be. Első körben nem, de másodikban úgy néz ki, sikeres lett, mert hamarosan ezt is aláírják. Ebben fő partnerük a margittai önkormányzat, a másik partner pedig a nagyváradi görögkatolikus Caritas Eparhial Egyesület. Ez a pályázat a helyi fejlesztést, a szegénységcsökkentést és a roma felzárkóztatást támogatja. Ebbe beleillik az új épület működtetése. Jelen pályázat megvalósítása 30 hónap, mely után újabb pályázatokkal akarják működtetni az idősek napközi otthonát. Ismerve a magyarkéciek és református lelkészük kitartását, borítékolható, hogy sikerülni fog.

A pályázatot és a terveket a napokban mutatták be a magyarkéci parókián dr. Bernáth Krisztina szociológus, egyetemi docens és pályázatíró, aki állandó önkéntes segítője a magyarkécieknek, illetve Olimpiu Todorean, a nagyváradi Caritas Eparhial Egyesület elnöke. Az önkormányzat részéről jelen volt Demián Zsolt alpolgármester, aki támogatásáról biztosította a magyarkéci közösséget. A projektpartnerek később Marcel Sas Adascăliţii polgármesterrel is egyeztettek, a városvezető is nagy örömmel üdvözölte a kezdeményezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!