Közgyűlések

2021.02.03. 16:11

Kezdődnek a Bihar megyei RMDSZ tisztújító közgyűlései

Fotó: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Az RMDSZ székházában tegnap délelőtt tartott sajtótájékoztatóján Borsi Imre Lóránt küldöttgyűlési biztos, megyei ügyvezető alelnök kifejtette, hogy a helyi, illetve körzeti szervezeteknél minden évben tartanak tevékenységi beszámolókat, kétévente pedig tisztújításokat, utóbbiak idén esedékesek. A megyei választmány ennek megfelelően a múlt pénteken megszavazta a választások ütemtervét és a keretszámokat. A járványhelyzet miatt a megyei küldöttgyűlés időpontját kitolták június 5-re, mivel a titkos szavazások miatt a tisztújító gyűléseket nem lehet online megtartani.

Bihar megyében 72 körzete van az RMDSZ-nek, de mivel ezeknek körülbelül a felénél helyi szervezetek is működnek, több mint száz gyűlést hívnak majd össze. A megyei küldöttgyűlés keretszámait egy algoritmus alapján határozzák meg és a mandátumokat leosztják a körzetek közt. Tekintettel vannak arra, hogy az adott körzet hány szavazatot hozott a parlamenti választásokon a megyének, mekkora ott az RMDSZ-taglétszám, hányan fizetnek tagdíjat, hány magyar él a környéken. Huszonöt olyan helyi szervezet létezik a szórványban, melyeknek a felsoroltak alapján nem járna mandátum, de hogy ne legyenek diszkriminálva, ők is kapnak egy-egy mandátumot. Ezeket hozzáadják a 206 mandátumhoz, melyeken kívül jár még 35-35 az ifjúságnak és a nőszervezetnek, így lesz 301 fős a küldöttgyűlés – magyarázta Borsi Imre Lóránt.

Megújul ugyanakkor a megyei választmány is. 38 mandátumot kiosztanak a körzetek közt, ezekhez csatlakoznak az úgynevezett korporatív tagok, valamint az ifjúság és a nőszervezet által delegált 20-20 fő, s így lesz 175 hely a választmányban – tudtuk meg. A megyei szervezet élére négyévente választanak elnököt – idén erre is sor fog kerülni, pályázni a tisztségre május 5-ig lehet (30 nappal a küldöttgyűlést megelőző dátumig).

A helyi tisztújító küldöttgyűlések különben már ezen a hétvégén elkezdődnek: szombaton 14 órától a diófási polgármesteri hivatalban, 16 órától a magyarremetei községházán, vasárnap 14.30 órától pedig a kisnyégerfalvi régi református iskola épületében tartanak ilyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!