Ünnep másképp

2020.08.22. 14:57

Virágkarnevál – idén kicsit másképp

A megszokott hatalmas tömeg, számtalan néző helyett az idei karneválon – de inkább a néhány órás kiállításon – körülbelül ezer ember fordult meg a borsi futballpályán szombaton.

Törő Enikő

A Nyitott Ablak Európára programon belül idén is sikerült néhány virágkocsit áthozni Debrecenből, azonban ez nehézségekkel járt, mondta el lapunknak Szabó József megyemenedzser. Mint elmondta, alapvetően fele annyit kocsit készítettek Magyarországon, mint az előző években, végül hármat sikerült áthozni. A sofőrök nem léphették át az országhatárt, ezért a borsi átkelőnél az itteni sofőrök és autók vették át a virágkompozíciók szállítását, így időben, szombat délelőtt el is foglalhatták helyeiket. A kocsikat 10-14 óra között lehetett megtekinteni, egyszerre maximum 500 személy léphetett be a pályára, a kocsikat egyenként egyszerre 12 személy nézhette. Az előírások betartását a Szigligeti Színház önkéntesei felügyelték, minden kocsi közé szalag volt kihúzva. Megtekinthető volt Borson a Bihar-Hajdú-Bihar közös virágkompozíciója, a Szent Korona virágmása és a Debreceni Szakképzési Centrum virágkocsija.

A nézelődőket, kilátogatókat fellépők szórakoztatták, táncos műsorokkal készültek a szervezők. A Borsi Galagonya néptánccsoport, a Crișana néptáncegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, illetve a Mystique&Angels Majorette csoport és a Sunshine tánccsoport műsorait láthattuk, illetve Tóth Andi a Valahol Európában című musical egy dalát adta elő.

Szabó József megyemenedzser lapunknak kiemelte, hogy a koronavírus-járvány ellenére is sikerült megszervezni a karnevált, semmiképpen nem akarták kihagyni ezt, ugyanis tudják, hogy a váradiak, Bihar megyeiek számára fontos hagyomány ez. Hozzátette: ,,mikor a virágkocsikat éppen a futballpálya felé hoztuk, egy idős bácsi könnyes szemekkel ült az ablakban, úgy nézte a kocsikat. A gyermekzsivaj, amely átjárja a focipályát, szintén megható. Ezekért a pillanatokért érdemes dolgozni és a hagyományainkat ápolni”.

A hatályban lévő törvények megkövetelték a maszkviselést és a fizikai távolságtartás betartását. Meglepően és örömmel konstatáltuk, hogy az ott lévők közül csak néhányan vették le egy-egy pillanatra a maszkot és a fizikai távolságtartással sem volt különösebb gond.

A virágkocsikkal délután 2 órakor elindultak az Érmellék irányába, egy-egy rövid időre megállnak Biharon, Paptamásiban, Biharfélegyházán, Bihardiószegen, Székelyhídon, majd áthaladnak Éradonyban és Értarcsán, végül este kilenc óra körül érkeznek meg Érmihályfalvára.

Fotók: Törő Enikő, Facebook/Nyitott Ablak Európára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!