Kiértékelés

2020.08.31. 10:11

Koronavírus: „fekete hónap” volt az augusztus Bihar megyében

„Fekete hónapnak” nevezte augusztust a megyei koronavírus-helyzetet illetően dr. Gheorghe Carp kórházigazgató azon az online tájékoztatón, amelyet az elmúlt hetek bevett szokásához híven pénteken közösen tartott Dumitru Țiplea prefektussal, illetve dr. Daniela Rahotă-val, a megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjével.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

Augusztusban jegyezték a járvány kezdete óta a megyében észlelt megbetegedések 57 százalékát, illetve a halálesetek 62 százaléka is ebben a hónapban történt, hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón. Dumitru Ţiplea prefektus elmondása szerint ugyanakkor az elmúlt héten javult a megyei helyzet, ugyanis míg a két héttel ezelőtt jegyzett fertőzésszám napi átlaga 53, az egy héttel ezelőtti pedig 54 volt, addig az elmúlt héten a napi esetek számának átlaga negyvenre csökkent. Biztató jel ugyanakkor az is, hogy míg egy héttel ezelőtt 15 település jelentett veszélyzónát, vagyis ezer lakosra három megbetegedést jegyeztek, addig ez a szám a mögöttünk álló héten lecsökkent kilencre. Megyeszerte folytatódtak az ellenőrzések: 10814 személyt, 486 közszállítási eszközt, 518 kereskedelmi egységet ellenőriztek, összesen 246 bírságot szabtak ki 150.905 lej értékben – tette hozzá a prefektus.

„A kórházakra háruló nyomás egyre nagyobb” – fogalmazott a Bihar megyei egészségügyi rendszer koordinálásával megbízott dr. Gheorghe Carp. Míg a kezdetekkor a járványkórházzá alakított városi kórház 10 intenzív terápiás ággyal rendelkezett, ma az osztályon 23 ilyen ágy van. „Ha szükség lesz rá, lehetőségünkben áll harmincötre emelni ezeknek a lélegeztetőgépekkel, életjeleket figyelő berendezéssel is ellátott ágyaknak a számát” – jegyezte meg a kórházigazgató, hozzátéve: egyelőre a kórházak képesek helytállni. Pénteken Bihar megye két újabb koronavírus-teszt feldolgozására alkalmas eszközt kapott, amelynek köszönhetően felére csökkenhet a gyorstesztek feldolgozásának ideje az eddigiekhez képest. „Ezek a gépek óránként hatvannal több kivonatot tudnak kibocsátani, ami nagy segítségünkre válik a kérésre, illetve a kórházak számára kibocsátott teszteredményeket illetően. Az egészségügyi rendszer ellenáll a ránehezedő nyomásnak, minden héten javítások észlelhetőek” – nyomatékosította dr. Gheorghe Carp.

Aktív esetek

A pénteki adatok szerint a legtöbb aktív megbetegedéssel továbbra is Nagyvárad vezeti a települések listáját (421 eset), a megyeközpontot követi Diófás (Nucet) 37 esettel, Fugyivásárhely és Cécke egyenként 22 esettel, Nagyszalonta és Vaskohsziklás (Ștei) 20, Belényes, Élesd és Papfalva 18, Váradszentmárton 16 esettel – nyilatkozta dr. Daniela Rahotă, a megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője. Az aktív esetek 54 százalékát városon jegyezték, 63 százalékát pedig nők körében. A fertőzöttek többsége (59%) ötven év alatti személy. Tizenhét százalék 50–59 év közötti, 14 százalék 60–69 és 2,6 százalék 80 év fölötti. Az elmúlt héten Bihar megyében 278 új esetet regisztráltak, ebből 116-ot Nagyváradon. Új megbetegedéseket észleltek még további 49 településen. Több mint öt új fertőzést jegyeztek Céckén, Magyarcsékén, Margittán, Vaskohszikláson, Nagyürögdön, Tótiban, Érábrányban és Oláhszentmiklóson. A Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság javasolta pénteken ugyanakkor a rézbányai (Băița) idősek otthonában elrendelt karantén feloldását, a vizsgálatok eredményéből ugyanis kiderült, hogy az ápolószemélyzet közül senkinek sem lett pozitív a koronavírus-tesztje, az idősotthon lakói közül pedig csak egy új személy fertőződött meg.

A közegészségügyi igazgatóság mindemellett elkezdte az éttermek belső tereinek szeptember elsejei újranyitásához szükséges elemzéseket. Az országos vészhelyzeti bizottság döntése értelmében a megyei bizottságok döntenek az éttermek újranyitásáról, aszerint, hogy az elmúlt 14 napban a településen észlelt fertőzések átlaga kisebb vagy egyenlő az ezer lakosra számított 1,5-tel. A pénteki elemzés szerint a megyében 38 település tartozik ehhez a „veszélyzónához”. A végső elemzést hétfőn, azaz ma teszik közzé a Bihar megyei prefektúra és a DSP honlapján. Ugyancsak mára ígérte Dumitru Țiplea prefektus azt a tanfelügyelőséggel közösen tartandó tájékoztatást, amely a Bihar megyére vonatkozó iskolakezdés megoldásait és lehetőségeit érinti.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!