Koronavírus

2020.08.22. 09:28

Aktív esetek Bihar megye településeinek 81 százalékában

A Bihar megyére vonatkozó jelenlegi járványhelyzetet ismertették az illetékesek péntek délután. A közösségi oldalon keresztül közvetített helyzetértékelés során Dumitru Țiplea prefektus rámutatott: a megyében egy enyhe emelkedés érzékelhető az előző hét adataihoz képest, a napi esetszám átlaga ugyanis 53-ról 54-re emelkedett.

Az elöljáró elmondta: a járványügyi szakértők elemzése szerint a legfőbb ok a vírus terjedése terén a nyaralásokban keresendő. Egyes Bihar megyeiek ugyanis fertőzötten térnek vissza az üdülésből, ugyanakkor a turisztikai adottságokkal rendelkező megyét is sokan keresik fel, naponta megközelítőleg 8000 – 10.000 turista. Ezek a személyek a megyében időznek, vagy áthaladnak rajta. Továbbá azt is az okok közé sorolta, hogy a megye területén hat határátkelő áll nyitva, amelyen keresztül az elmúlt héten 100.000 személy haladt át, akik érintkezésbe léphettek a Bihar megyeiekkel. A magánjellegű eseményeken való részvétel, illetve „egyes felekezetek szertartásain való részvétel” is a vírus terjedéséhez járul hozzá. Utóbbi kapcsán Dumitru Țiplea megemlítette, hogy ismételten találkozott a felekezetek képviselőivel, akiket arra kért, gondoskodjanak arról, hogy a hívek betartsák a járványügyi óvintézkedéseket.

Augusztus 14–20 között Bihar megyében 10.465 személyt ellenőriztek, 588 közszállítási eszközt, 590 kereskedelmi vállalatot, ezeknek az ellenőrzéseknek során 423 büntetést szabtak ki összesen 278.000 lej értékben – tette hozzá a prefektus.

Az eddig észlelt és aktív fertőzések száma Bihar megyében 2020. 03. 13 – 2020. 08. 20 között (Forrás: Bihar megyei Prefektúra)

Városon a legtöbb eset

Augusztusban Bihar megyében 974 új esetet jegyeztek, több mint felét az eddig nyilvántartásba vett fertőzésnek. Márciusban 32, áprilisban 432, májusban 158, júniusban 51, júliusban 284 koronavírus-fertőzést észleltek. Éppen ezért az egyszerű, mindenki számára teljesíthető szabályok betartása elengedhetetlen – kért a járványügyi előírások követésére dr. Daniela Rahotă, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

Augusztusban a megbetegedések száma 1954-re emelkedett, az aktív esetek száma pedig 1008-ra. A megbetegedések több mint fele, pontosabban 55 százaléka városon történik, és nők körében (62%). A fertőzések 60 százalékát az 50 év alatti korosztályba tartozó személyeknél észlelték, és csupán 3 százalék a 80 éven felüli koronavírus-betegek száma. Az elhalálozásokat tekintve 18 százalék a nyolcvan év felüliek között következett be, 14 százalék pedig az ötven év alattiak körében.

Jelenleg a száz Bihar megyei település 81 százalékában tartanak számon aktív esetet, a legtöbbet Nagyváradon (390), a megyeközpontot követi Diófás 35 esettel, Belényes 32 esettel, Fugyivásárhely 29-cel, Bihardobrosd és Vaskohsziklás 24-24 esettel, Cécke 21 és Köröskisjenő 15 esettel.

Augusztus 13 – 20 között nem jegyeztek aktív esetet: Érsemjénben, Értarcsán, Szalacson, Kiskerekiben, Érszőllősön, Vedresábrányban, Szentjobbon, Szalárdon, Hagymádfalván (Spinuș), Sólyomkőváron, Borson, Hegyközpályiban, Vizesgyánon (Toboliu), Oláhszentmiklóson (Sânnicolau Român), Biharkabán (Căbeşti), Madarászon, Biharhosszúaszón, Alsókocsobán és Sólyomon.

Ötszáz kórházi ágy

A kórházak helyzete jelenleg stabil úgy az ágyak számát tekintve, mint a fertőzés kezeléséhez szükséges gyógyszereket és védőfelszereléseket tekintve – nyilatkozta a megyei egészségügyi rendszer koordinálásával megbízott dr. Gheorghe Carp.

Bihar megyében megközelítőleg 500 kórházi ágy áll rendelkezésre a fertőzöttek számára, ebből 320 a nagyváradi városi kórházban (súlyos esetek számára), 40 a fertőző betegségek osztályán (enyhe és közepes súlyosságú esetek számára), 20 Belényesen a tünetmentesek és enyhe lefolyású esetek számára, és kétszázon felüli az ágyak száma a félixfürdői és püspökfürdői rehabilitációs kórházban. A C. Coposu utcai kórházban negyven üres ágy van, az intenzív terápiás osztályt pedig 35 ággyal tudják bővíteni – tette hozzá dr. Carp. A kórházigazgató arra kérte a pozitív teszteredménnyel rendelkezőket, hogy a kórházba igyekezvén ne használják a közszállítási eszközöket, hanem vegyék igénybe a megyei mentőszolgálat által biztosított járműveket. „Intézkedések vannak folyamatban annak érdekében, hogy ma (pénteken – szerk. megj.) a mentőszolgálat három kisbuszt kapjon. A pozitív teszteredményekkel rendelkező személyek ne használják a tömegközlekedési eszközöket, hanem hívják a megyei mentőszolgálatot: a mikrobusz egy orvossal a fertőzött otthonához fog érkezni, és a fertőzött személy állapotának függvényében az orvos elrendelheti a beutalást” – nyomatékosította dr. Carp.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!