Támogatott tartalom

2020.07.21. 08:46

Szelektív hulladékgyűjtés mindenki számára érthető módon: mindegy, hogy városon vagy vidéken laknak, a Bihar megyei lakosoknak külön rekeszekben kell gyűjteniük a szemetet

Az elkövetkező időben minden Bihar megyei lakosnak változtatnia kell hulladékgyűjtési szokásain. Az Integrált hulladékgazdálkodási rendszer Bihar megyében (SMID) elnevezésű projekt keretében az egész megye területén életbe lép a hulladék szelektív gyűjtése.

Print

Az európai uniós finanszírozású SMID projekt célja az, hogy Bihar megyében bevezessen egy hatékonyabb, egységes hulladékgyűjtési módszert, amely megfelel az Európai Unió által kiszabott normáknak.

Az állampolgárok részére az változás abban áll, hogy a szemetet több rekeszben fogják gyűjteni, hogy az újrahasznosítható vagy értékesíthető hulladékokat a köztisztasági dolgozók külön tudják kezelni a többitől.

Három frakció az újrahasznosítható hulladékok számára

Az újrahasznosítható hulladékokat három külön rekeszben kell gyűjteni. Az egyik a papír- és kartonhulladékok frakciója, amelyet egyszer használatos zsákokba kell gyűjteni azoknak a Bihari lakosoknak, akik városi vagy vidéki magánházakban laknak, illetve kék színű konténerekbe azoknak, akik tömbházakban laknak. Azoktól, akik vidéken vagy városi magánházakban laknak, ez a hulladékfélét kéthetente gyűjtik be.

Az újrahasznosítható hulladékok másik frakciójába a fém- és műanyaghulladékok kerülnek: alumíniumcsomagolás, PET-palackok, műanyagzacskók, joghurt- és konzervdobozok stb. Ezekre ugyanaz a szabály érvényes, mint a papírhulladékra: egyszer használatos zsákokba, illetve sárga konténerekbe kerülnek. Miképpen a papír- és kartoncsomagolásokat, a fém- és műanyaghulladékokat is egy hónapban kétszer fogják elszállítani.

Az újrahasznosítható hulladékok harmadik frakciójába az üveghulladékok kerülnek, vagyis befőttes- és vizesüvegek, illetve üdítős- vagy sörösüvegek. Ezeknek az összegyűjtéséhez a városi vagy vidéken lévő magánházakban lakók zöld színű tartályt fognak kapni, a tömbházlakók pedig ugyanolyan színű konténert. Az üveghulladékokat a köztisztasági dolgozók havonta egyszer fogják begyűjteni.

Mi a különbség a biológiailag lebomló és a maradék hulladékok között?

Az újrahasznosítható hulladékok mellett, amelyeket a köztisztasági dolgozók külön gyűjtenek be, és leadják az ezekből nyersanyagot előállító cégeknek, a Bihar megyeiek külön rekeszbe gyűjtik majd a biológiailag lebomló hulladékokat. Ezek olyan hulladékok, amelyek természetükből adódóan lebomlanak a környezetben, mint például a nyers vagy főtt gyümölcs- és zöldségmaradékok, kenyér- és gabonamaradékok, kávézacc és teafilter, természetes anyagokból készült régi ruhák (gyapjú, pamut, selyem) szétvágva, tojás- és dióhéj, hamu (elégett fából), lenyírt udvari növényzet, szobanövények, nyers vagy főtt hús- és halmaradékok, tejtermék-maradékok stb.

Városi környezetben a biológiailag lebomló hulladékokat barna színű tartályokban kell gyűjteni, amiket a köztisztasági dolgozók hetente ürítenek ki. A vidéken élő Bihar megyeieket arra ösztönzik, hogy ezeket a hulladékokat erjesztés útján komposzt készítésére használják fel, amelyből természetes trágya állítható elő, mely igen hasznos a kertekben.

Az ötödik frakcióba a maradék hulladékok kerülnek, vagyis azok, amelyek sem újrahasznosításra, sem értékesítésre nem alkalmasak (például a háziállatok ürüléke, használt pelenkák és tamponok, gyomirtóval kezelt növényi maradékok, megtelt porszívózsák, cigarettacsikk, törött porcelán- vagy üvegedények, haj és szőr). Ezt a kategóriát a Bihar megyeiek a fekete színű tartályokban fogják gyűjteni, amelyeket a köztisztasági dolgozók hetente fognak kiüríteni.

A szelektív hulladékgyűjtés az egyetlen módja annak, hogy a hulladékok nyersanyagokká váljanak, és így csökken a szeméttelepek által elfoglalt terület. Továbbá a hulladékok újrahasznosítása és értékesítése révén megtakaríthatjuk a Föld természeti erőforrásait.

Egy fontos tudnivaló, amivel a Bihar megyeieknek tisztában kell lenniük: a hulladékok szabályos elkülönítése révén Bihar megye egy tisztább és kellemesebb környezetté válik nemcsak a jelenlegi állampolgárok, hanem a jövendőbeli lakók részére is.

A Bihar Megyei Tanács által kezdeményezett, Integrált hulladékkezelő rendszer Bihar megyében elnevezésű projektet az Ecolect Group Települések Közti Fejlesztési Egyesület hajtja végre.

(CH 10052)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!