Támogatott tartalom

2020.06.23. 10:04

Integrált hulladékgazdálkodási rendszer Bihar megyében, egy projekt a jövőért!

Annak érdekében, hogy Bihar megye igazodjon az európai köztisztasági szabványokhoz, az Integrált hulladékgazdálkodási rendszer Bihar megyében (SMID) elnevezésű projekt teljesen át fogja alakítani a Bihar megyei lakosok hulladékgyűjtési szokásait.

Print

A projekt 2009-ben indult azzal a céllal, hogy a Bihar megyei lakosoktól begyűjtött háztartási hulladék szétválogatása hatékonyabban működjön, elkülönítve az újrahasznosítható vagy értékesíthető hulladékokat. A projektet európai alapokból finanszírozzák, és a „nagy típusú projektek” kategóriájába tartozik, ami azt jelenti, hogy egyenesen az Európai Bizottság értékelte ki.

Mivel két finanszírozási periódusra terjedt ki, a SMID két forrásból nyert támogatást: az egyik a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program 2007–2013, a másik pedig a Nagy Infrastrukturális Beruházási Program 2014–2020.

A projekt teljes támogatási értéke 200 millió lej, tulajdonosa a Bihar Megyei Tanács, kedvezményezettjei pedig a megye területén lévő közigazgatási-területi egységek. A rendszer gyakorlatba ültetését az Ecolect Group Települések Közti Fejlesztési Egyesület biztosítja.

 

A hulladékgyűjtés egységes szabályai

A modern társadalom köztisztaság terén megfogalmazott elvárásainak megfelelően, a projekt néhány egységes hulladékgyűjtési szabályt állít fel mind a háztartási, mind az újrahasznosítható hulladék esetében, melyek a megye összes lakosára érvényesek. Amikor a rendszer életbe lép, a Bihar megyeiek által kitermelt hulladék nagy része újrahasznosítható és értékesíthető lesz.

A bihariak csak nyerhetnek ezzel, mert védik a Föld erőforrásait azáltal, hogy a hulladékok nyersanyagokká válnak, így jóval tisztább környezetben lakhatnak, és betartják majd az Európai Unió által megfogalmazott köztisztasági szabályokat.

A projekt céljai a következők: a hulladék begyűjtése a megye lakosaitól; a szelektív hulladékgyűjtés életbe léptetése városi és vidéki környezetben egyaránt; a városi hulladék minél nagyobb fokú értékesítése, a csomagolóanyagokból keletkező hulladékokra vonatkozó célok teljesítése; a biológiailag lebomló hulladékok mennyiségének csökkentése azáltal, hogy felhasználhatók komposztálásra, valamint egyéb eljárással, a jogszabályok értelmében; a speciális hulladékok megfelelő kezelése (veszélyes városi anyagok, nagy terjedelmű hulladékok, elektronikus szemét, a városi szennyvíztisztítókból származó üledék); az építkezési hulladékokból kiválogatott hasznos anyagok értékesítése; a szabálytalan raktárak megszüntetése. Ekképpen a rendszer megfelelő megoldásokat ajánl nemcsak az európai köztisztasági normákkal összhangban, hanem a jelenkor állampolgárainak szükségleteit és elvárásait is figyelembe veszi. A projekt a végéhez közeledik, jelenleg a végrehajtási fázisának a 99 százalékánál tart.

Kik gyűjtik össze a Bihar megyeiek által kitermelt hulladékot?

Annak érdekében, hogy a Bihar megye lakossága által kitermelt hulladék gyűjtésének hatékonyságát biztosítsa, a SMID hét övezetre osztotta fel a megyét, ezek mindegyikét nyilvános versenytárgyaláson osztották ki egy-egy hulladékgyűjtéssel foglalkozó szolgáltatónak.

Ezek az övezetek a következő közigazgatási-területi egységekből állnak:

  • 1A – Nagyvárad;
  • 1B – Bihar, Bors, Magyarcséke, Hegyközcsatár, Kiskopács, Drágcséke, Körösgyéres, Harangmező, Pusztahollód, Köröskisjenő, Miklóirtás, Nagyürögd, Fugyivásárhely, Hegyközpályi, Mezőszakadát, Váradszentmárton, Biharszentandrás, Alsótótfalu, Hagymádfalva, Mezőtelegd, Vércsorog, Biharhosszúaszó, Gyapjú, Szalárd és Vizesgyán.
  • 2 – Élesd, Esküllő, Kisőssi, Nagybáród, Barátka, Tataros, Csarnóháza, Alsólugas, Szászfalva, Sólyomkővár, Vársonkolyos, Cécke, Rév.
  • 3 – Nagyszalonta, Keményfok, Feketebátor, Cséffa, Illye, Alsókocsoba, Madarász, Olcsa, Tenke, Tulka, Oláhszentmiklós.
  • 4 – Belényes, Diófás, Vaskohsziklás, Vaskoh, Bondoraszó, Bontesd, Biharkaba, Feketekápolna, Kerpenyéd, Felsőmezős, Alsóbiharkristyór, Tisztásfalva, Bihardobrosd, Drágánfalva, Várasfenes, Belényesirtás, Biharlonka, Vasaskőfalva, Biharpoklos, Kispapmező, Robogány, Magyarremete, Rény, Biharrósa, Szombatság, Sólyom, Köröstárkány, Belényesújlak.
  • 5 – Margitta, Érábrány, Vedresábrány, Tasnádbajom, Bályok, Érbogyoszló, Vámosláz, Derna, Papfalva, Berettyószéplak, Tóti, Érszőllős.
  • 6 – Székelyhíd, Érmihályfalva, Szentjobb, Kiskereki, Érkörtvélyes, Bihardiószeg, Biharfélegyháza, Szalacs, Érsemjén, Értarcsa, Paptamási.
  • Az ADI Ecolect által szervezett közbeszerzési eljárás nyomán hat övezetben kinevezték a köztisztasági szolgáltatást végző céget. Az 1A övezetben a RER Vest fogja begyűjteni a hulladékot, a 2-esben az Élesdi Salubri, a 3-as, 4-es, 5-ös és 6-os övezetben az Ave Bihor. Az 1-es övezetben, amely Nagyvárad, a közbeszerzési eljárás végén a Polgármesteri Hivatal által megnevezett cég fogja nyújtani ezt a szolgáltatást.

     

    A hulladék gyűjtése és értékesítése érdekében eszközölt befektetések

    A hulladékgyűjtési stratégia kidolgozása mellett a projekt magában foglalja négy hulladékkezelő állomás megvalósítását és felszerelését: Belényesben (évente 16.100 tonna kapacitással), Margittán (évente 10.600 tonna kapacitással), Nagyszalontán (évente 9900 tonna kapacitással) és Székelyhídon (évente 13.000 tonna kapacitással), amelyekhez hozzáadódik az Élesden már meglévő állomás (évente 12.700 tonna kapacitással), valamint egy ideiglenes tárolóhely létesítése Vaskohszikláson (évente 3500 tonna kapacitással). Ezeken az állomásokon az újrahasznosítható hulladékokat ideiglenesen tárolják, mielőtt összepréselve átszállítják Bihar megye ökológiai lerakóhelyére.

    Hasonlóképpen, a SMID keretében három válogatóállomás létesült, amelyen az újrahasznosítható hulladékok ki lesznek válogatva: Belényesben (évente 7000 tonna kapacitással), Margittán (évente 4500 tonna kapacitással) és Nagyszalontán (évente 4500 tonna kapacitással), valamint egy mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomás (TMB) a maradék hulladékoknak (évente 60.000 tonna kapacitással), Nagyváradon. A válogatóállomásokra kerülnek a Bihar megyei lakosok által gondosan kiválogatott hulladékok, a TMB-állomásokon pedig a maradék hulladékok ipari komposzttá alakulnak át.

    Az Európai Unió előírásainak betartása érdekében a SMID előírja a Bihar megyében létező nyolc szabálytalan hulladékraktár bezárását.

    Hasonlóképpen SMID előírja a hulladékgyűjtéshez szükséges felszerelések biztosítását, pontosabban 5000 darab 120 literes szemeteskukát a biológiailag lebomló hulladékoknak, 3400 darab 1,1 köbméteres konténert, 20.000 darab komposztálót, négy, egyenként 24 köbméteres konténert, egy darab 15 köbméteres préskonténert, hat, egyenként 30 köbméteres konténert, egy utánfutós teherautót, hat aprítógépet a kertekből és parkokból származó hulladékoknak, 160 darab 770 literes gyűjtőtartályt.

    A projekt Bihar megye lakosainak fog kedvezni, azonban jótékony hatásait inkább a jövendőbeli bihariak érezhetik majd, akik egy tisztább és felelősségteljesebb megyében élhetnek a jövőben.

    (H 348995)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!