Hegyimentők

2020.05.13. 11:00

Készen állnak a turistaútvonalak

A hegyimentőknek köszönhetően le vannak tisztítva a Bihar megyei turistaútvonalak, a festett jelzések fel vannak frissítve. Remélhetőleg május 15. után már lehet is használni ezeket.

Forrás: Facebook/Salvamont Salvaspeo Bihor

Törő Enikő

Pintér István, a Bihar megyei hegyi- és barlangi mentőszolgálat vezetője tájékoztatta lapunkat arról, hogy hogyan teltek az elmúlt hetek. Ezenfelül biztosította a lakosokat, túrázókat afelől, hogy a legtöbb turistaútvonal rendben van, csupán 2–3 marad lezárva május 15. után. Ezek azért, mert több fa ki van dőlve, és bár a turisták át tudnának ezeken mászni, azonban, ha baleset történik, nehezen, vagy egyáltalán nem lehet odajutni gépkocsival.

A hegyimentő szolgálat vezetője kifejtette, hogy még a szükségállapot bejelentése előtt ajánlották, hogy a lakosok csökkentsék a hegyi aktivitást, hogy tehermentesítsék az egészségügyi szektort. A szükségállapot kezdete után, mivel amúgy is kijárási tilalmat hirdettek, lezártnak tekintették a turistaútvonalakat. Mint megtudtuk, többnyire be is tartották ezeket a szabályokat a hegyekben is, csupán néhány személy túrázott a tilalom idején.

Az elmúlt hetekben a hegyimentő szolgálat minden tagja dolgozott, senkit nem küldtek kényszerszabadságra, sőt, önkéntesek is segítették a munkájukat. A turistaútvonalakat rendbe tették, mint megtudtuk, a Pádis fennsíkon, a Királyerdő-hegységen és a Bihar-hágón nem voltak nagy gondok, de volt olyan útvonal, ahol több kidőlt fát kellett eltakarítani. A körülbelül 50 útvonal közül csupán 2–3 marad zárva, ezeknél három nyelven figyelmeztetik a turistákat. A hegyimentők az elmúlt hetekben is járőröztek, figyeltek arra, hogy az üdülőtelepüléseken minden rendben legyen; bár kirándulók nem voltak, sokan kivonultak a karantén idejére a hegyi házukba.

Az Országos Hegyimentő-szolgálat országos szintű ajánlást adott ki a turistáknak, melyeket a biztonságuk érdekében érdemes betartani május 15. után, tájékoztatta lapunkat Pintér István. Bár senki nem tudja még pontosan, hogy mit lehet majd, és mit nem, a jelek arra utalnak, hogy a túrázás megengedett lesz, főleg azoknak, akik hegyvidék közeli településen élnek. Azt ajánlják, hogy a gyakorlott túrázók is az első alkalmak során egy könnyebb útvonalat válasszanak, és fokozatosan növeljék a nehézségi szinteket, ugyanis elszoktak a túrázástól, így pedig megelőzhetik az esetleges baleseteket. A technikai útvonalak (pl. via ferrata) esetében ugyanezt ajánlják. Pintér véleménye szerint sokan vágynak majd a kempingezésre, sátorozásra május 15. után: egyelőre nem tudni, milyen szabályok övezik majd ezt, de azt ajánlja, hogy egyelőre csak egynapos túrákra, kirándulásokra induljanak a lakosok. Sűrűbb jelenlétre lehet számítani a Bihar-hágón, a Királyerdő-hegységben, Vársonkolyoson és a Glăvoi-réten. A hegyi turizmus általában június 15-től indul be, idén ez hamarabbra tehető, tette hozzá. Az őrjáratok mellett különféle útvonalakon is fognak járőrözni a biztonság érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!