Időjárás

2020.05.27. 09:55

Egy kisebb tornádót kaptak lencsevégre Belényeshegyen

Fotó: Fabian Laslo

Pikó Stefánia

Az Országos Meteorológiai Szolgálat nem viccelt, amikor hétfőn jelezte, hogy a következő napokban légköri instabilitásra lehet számítani. Már aznap megtapasztalhattuk, hogyan váltakozott a napsütéses időjárás a viharossal. Miután a zápor elcsendesült és a nap kisütött, elkezdhettünk a kertben dolgozni, de csupán rövid ideig, hiszen a szürke felhők, az égzendülés hamar visszatért, és újra fenyegetni kezdett. Bár azt hihettük, minket kevésbé fog érinteni az extrém időjárás, ez Bihar megyét sem kímélte. A belényeshegyi (Belejeni) Fabian Laslo és Alex Todoca fotói hamar elterjedtek az interneten, hiszen ezeken jól látható, hogy a település fölött egy kisebb, mégis látványos tornádó alakult ki. Alex Todoca fotóján még a kialakulóban lévő tornádót látni, amelyet tubának hívnak addig, amíg el nem éri a földfelszínt – csak akkortól számít tornádónak, ha a tölcsére a földig ér.

A tornádókat a szélerősség és a pusztítás mértéke alapján osztályozzák, erre Theodore Fujita japán meteorológus dolgozott ki egy skálát, amit aztán a kétezres évek végén átdolgoztak és korrigált Fujita skálának hívnak. A tornádók erősségét egy 0–5-ig terjedő skálán határozzák meg. Mivel a Nagyváradi Meteorológiai Állomástól a Bánság-Körösvidék Regionális Meteorológiai Központhoz irányítottak, akik nem reagáltak a megkeresésünkre, nem tudjuk, ez a tornádó milyen erősségű volt, de az alapján, hogy nem okozott súlyos károkat, illetve a régióban egyébként sem igazán fordulnak elő különösebben agresszív jelenségek, feltételezhetjük, hogy ez egy egészen gyenge volt. Ha a skála szerint ez F0-s tornádó volt, akkor is legalább 105–137 km/h sebességű lehetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!