Bihar hírei

2019.09.20. 11:55

Trópusi szúnyogok terjesztenek veszélyes betegségeket Biharban is

Megyénkben is előfordulhatnak dalos szúnyogok (Culex pipiens) és ázsiai tigrisszúnyogok (Aedes albopictus), melyek súlyos betegségeket terjesztenek – hívja fel a lakosság figyelmét a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP).

Megyénkben is előfordulhatnak dalos szúnyogok (Culex pipiens) és ázsiai tigrisszúnyogok (Aedes albopictus), melyek súlyos betegségeket terjesztenek – hívja fel a lakosság figyelmét a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP).

 

Románia más területein már találkoztak ezekkel a fajokkal – figyelmeztet a DSP közleménye. A dalos szúnyogok terjesztik a nyugat-nílusi vírust, az ázsiai tigrisszúnyogok, melyeket első alkalommal idén fedeztek fel országunkban, a Dengue- és Chikungunya-láz kórokozóját hordozzák. A Bihar megyei lakosok is veszélyeztetettek, ha ilyen szúnyogok megcsípik őket. A trópusi égövre utazók esetében megnövekszik a megbetegedés kockázata. A nyugat-nílusi vírusfertőzés tünetei láz, erős fejfájás, izomfájdalom, hányás, bőrkiütések, de a fertőzött személyek hozzávetőleg nyolcvan százalékának nincsenek tünetei. Bihar megyében 2018-ban nyolc személyt regisztráltak nyugat-nílusi vírusfertőzéssel, közülük öten elhunytak. 2019-ben még egy esetet sem regisztráltak.

Nincs rá kezelés

A Dengue-láz tünetei többek között láz, fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütés, valamint az izom- és ízületi fájdalmak. Bihar megyében csak olyan személyeknél diagnosztizálták a Dengue-lázat, akik megbetegedésük előtt külföldön jártak, egy Bihar megyei személyt 2008-ban egyet pedig 2017-ben diagnosztizáltak Dengue-lázzal. A Chikungunya-láz betegség főbb tünetei láz, ízületi fájdalom, amelyek 2-12 nappal a fertőzés után jelentkeznek. A betegség újszülöttek, idősek esetében életveszélyes lehet. Bihar megyében eddig egyetlen ilyen megbetegedést sem regisztráltak. A felsorolt három betegség egyikére sem létezik specifikus kezelés.

Természetes terjeszkedés

A dalos szúnyogok és az ázsiai tigrisszúnyogok megjelenése környékünkön természetes folyamat eredménye, és az úgynevezett klímaváltozással hozható összefüggésbe, mondta lapunknak Venczel Márton biológus, a Körösvidéki Múzeum kutatója. Kifejtette, hogy a hőmérséklet növekedése miatt jelennek meg és terjeszkednek nálunk is ezek a különleges, exotikus fajok. Venczel Márton hangsúlyozta, hogy vannak behurcolt fajok is, de ezek a szúnyogok valószínűleg természetes úton kerültek ide. Venczel Márton elmondta azt is, hogy mivel trópusi szúnyogfajokról van szó, amelyek nincsenek hozzászokva a hideghez, ezért egy kemény, hideg tél elpusztítja őket.

Hogy ezek a fajok tartósan megmaradjanak, az attól függ, hogy mennyire ellenállóak, és mennyire képesek alkalmazkodni egy új területhez, azaz mennyire találnak szaporodásra alkalmas élőhelyet. Mint fogalmazott, az exotikus fajok felbukkanása nálunk „figyelmeztetés, ami nem azt jelenti, hogy masszívan itt vannak, de akár az is elképzelhető, hogy teljesen eluralják a mi régiónkat is ezek a szúnyogok” – mondta a kutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!