Bihar hírei

2019.09.20. 11:23

Olajipari gépek dúlták fel Hegyközcsatár csendjét

Nyugtalanok Hegyközcsatár lakói. Mindenkit meglepett és kellemetlenül érintett, hogy a kertekben, a termőföldeken gépek jelentek meg, amelyek ott jelentős károkat okoztak – állítja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), hozzátéve, hogy a gépek kezelőivel a helyiek kommunikálni sem tudtak, hiszen azok szerb nemzetiségűek, nem beszéltek sem magyarul, sem románul.

Nyugtalanok Hegyközcsatár lakói. Mindenkit meglepett és kellemetlenül érintett, hogy a kertekben, a termőföldeken gépek jelentek meg, amelyek ott jelentős károkat okoztak – állítja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), hozzátéve, hogy a gépek kezelőivel a helyiek kommunikálni sem tudtak, hiszen azok szerb nemzetiségűek, nem beszéltek sem magyarul, sem románul.

Az már csak a héten, az EMNP által tartott lakossági fórumon derült ki, hogy a szerbiai Nis Petrol nevű olajipari konzorcium kutat kőolaj- és földgáz-lelőhelyek után a térségben. A gyűlést számos lakossági panasz és megkeresés nyomán a néppárt önkormányzati képviselői kezdeményezték, miután az önkormányzat illetékesei elmulasztották informálni a lakókat a településen megjelent nehézgépek tevékenységének miértjéről.

A kedélyeket a kártérítések mikéntje is borzolja, hiszen a nagyobb területen gazdálkodóknak már van erről szerződése a szerbekkel, míg a kisgazdák ebből egyelőre kimaradtak. Annak ellenére, hogy a helyi művelődési ház megtelt aggodalmaskodó érdeklődővel, Hegyközcsatár polgármestere azt állítja, mindez csak a néppárt lázítása és félelemkeltése.

Parázs hangulatú, helyenként indulatoktól sem mentes lakossági tájékoztató gyűlés zajlott le Hegyközcsatárban szeptember 16-án, melynek témája a településen megjelent olajipari cég tevékenysége volt. A gyűlést számos lakossági panasz és megkeresés nyomán az Erdélyi Magyar Néppárt önkormányzati képviselői kezdeményezték, miután az önkormányzat illetékesei elmulasztották informálni a lakókat a településen megjelent nehézgépek tevékenységének miértjéről.

A fórumra meghívást kaptak és el is jöttek a Nis Petrol nevű olajipari konzorcium illetékesei is, akik bár utólag és szemmel láthatóan csak kényszeredetten, de beavatták a település kultúrotthonát megtöltő helyi lakosokat az általuk végzett tevékenység technikai részleteibe és törvényi hátterébe is.

A legfőbb panasz lakossági részről a tájékoztatás tökéletes hiánya volt, hiszen mindenkit meglepett és kellemetlenül érintett a kertekben, termőföldeken a semmiből megjelenő és ott jelentős károkat okozó gépmonstrumok látványa. Ráadásul a gépek kezelőivel kommunikálni sem lehetett, hisz mint a fórumon kiderült, azok mindannyian szerb nemzetiségűek, nem beszéltek sem magyarul, sem románul. Mint a gyűlésen kiderült, a cég kőolaj- és földgáz-lelőhelyek után kutat a térségben, és ehhez a román állam illetékes szervei és a Bihar Megyei Tanács részéről minden szükséges engedélyük megvan. A csatári kutatásokra az RMDSZ uralta helyi önkormányzat is rábólintott, az erről szóló határozatot csak a Néppárt önkormányzati képviselői nem szavazták meg. A cég képviselői elmondták azt is, hogy ők csak kutatnak, kitermeléssel nem foglalkoznak, és igyekeztek – több-kevesebb sikerrel – megnyugtatni a lakosokat abban a tekintetben, hogy szó sincs palagáz-kitermelésről és az ahhoz kapcsolódó, rendkívül vitatott hidraulikus rétegrepesztésről.

A gyűlés másik, a lakosokat érintő témája a kártérítések mikéntje volt, hiszen mint kiderült, a nagyobb területtel rendelkező gazdákat a cég már a kutatás megkezdése előtt felkereste, és kártérítési szerződést is kötött velük, ugyanakkor elmulasztotta ezt megtenni a kisgazdákkal, kisebb kertek, parcellák birtokosaival. Az információhiány és a kártérítésről történt „megfeledkezés” joggal háborított fel sokakat, így nem csodálható, hogy a kedélyek csak a gyűlés végére csillapodtak le, amikor is a jelenlevők ígéretet kaptak arra a Nis Petrol képviselőitől, hogy mindenkivel egyénileg rendezik a kártérítés kérdését, és a tevékenységük törvényes voltát bizonyító engedélyeket is a polgárok rendelkezésére bocsátják a Néppárt önkormányzati képviselőin keresztül. Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete a fórum unán kiadott közleményében így fogalmaz: „A csatári eset tipikus példája annak, amikor egy önkormányzat vezetése feladatait elhanyagolva nem tesz meg mindent az általa képviselt polgárok teljes körű tájékoztatásáért és érdekeinek védelmében. A gyűlésen megjelent ugyan a község polgármestere, de a mintegy két órán át tartó, sokszor heves vitában és érvelésben egyetlen szót sem tartott érdemesnek kiejteni. Az időben történő informálással és a község lakóinak megkülönböztetéstől mentes érdekvédelmével mindez elkerülhető lett volna. A Hegyköz lakói a fentiekkel ellentétben a jövőben is számíthatnak a Néppárt képviselőinek támogató kiállására minden őket érintő vitális kérdésben.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!