Bihar hírei

2019.02.14. 12:58

Hamarosan indul az Iskola utáni iskola Köröstarjánban

Több mint 300 gyerek veheti igénybe rövid időn belül azt az épületegyüttest, amely az Iskola utáni Iskola program része, tudtuk meg Pék Józseftől, Körösgyéres község alpolgármesterétől. Jelenleg folynak az engedélyeztetések, amelyeket szakegyeztetés előzött meg.

Több mint 300 gyerek veheti igénybe rövid időn belül azt az épületegyüttest, amely az Iskola utáni Iskola program része, tudtuk meg Pék Józseftől, Körösgyéres község alpolgármesterétől. Jelenleg folynak az engedélyeztetések, amelyeket szakegyeztetés előzött meg.

Köröstarjánban az elmúlt esztendőben egy 100 személyt kiszolgáló ebédlővel bővítették a 2015-ben épített After school épületegyüttest, amelyet modern, a mai igényeknek megfelelő konyhai felszerelésekkel láttak el. Ottjártunkkor Pék József, Körösgyéres község alpolgármestere örömmel mutatta meg és kalauzolt végig a szép, modern épületen, amelyet tulajdonképpen márciusban kezdtek el bővíteni, de a kivitelező cégnek köszönhetően decemberre, amikorra a télies idő beállt, már kész volt. Jelenleg folynak az engedélyeztetések, amelyeket egy külön szakegyeztetés előzött meg, ami azt jelenti, hogy kikérték az arra illetékes szervek véleményét, és az általuk javasolt konyhai felszereléseket, evőeszközöket, berendezéseket vásárolták meg az utólagos félreértések, és felesleges pénzkidobás elkerülése végett. Az alpolgármester bizakodva nyilatkozta, hogy a több mint 300 iskolás közül minél többen veszik majd igénybe, hiszen a kifli és tej mellett minden gyereknek jól jön egy meleg ebéd, amelyet majd a saját konyhájukban, helyben megtermelt zöldségekből és terményekből készítenek el. Az épület mellett van egy pince, ahova az ősszel elraktározták a burgonyát, céklát, savanyú káposztát, különböző savanyúságokat, és még sok mást, ami a finom ételek elkészítéséhez szükséges. Pék József, aki a községi RMDSZ elnöke is, elmondta még, hogy megpróbálnak egy sertésfarmot létesíteni a hús biztosításának érdekében, amennyiben megkapják rá az illetékes állat-egészségügyi szervek hozzájárulását.

Jó a közhangulat

Az alig másfél éve beiktatott alpolgármestertől megtudtuk, hogy a 3800 lelket számláló községben mintegy 700 magyar ajkú Köröstarjánban él, és nagyon jó a közhangulat a többségi és a kisebbségi lakosok között, egymást segítve élnek, barátságban. Ugyanez elmondható önkormányzati szinten is, hiszen jó viszonyt ápolnak Paşca Ioan polgármesterrel és a Helyi Tanács tanácsosaival is, akik segítőkészek, amikor a magyar közösség érdekeiről, rendezvényeiről van szó. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a költségvetés elkészítésekor nem tesznek különbséget a kisebbség és többség érdekei között, ugyanakkor 2004 óta szerveznek falunapokat Köröstarjánban, az önkormányzat segítségével. A kulturális rendezvények mellett anyagi támogatást nyújtanak az egyházközségeknek is, nagyon sok segítséget kapnak a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-frakciójától, hiszen minden felkérésre az ügy megoldását szorgalmazzák. A tervekről, tavasszal elkezdődő munkákról, fejlesztésekről az alpolgármester elmondta, hogy van egy nyertes pályázatuk, amelynek keretében teljesen felújítják a tarjáni orvosi rendelőt, lesz útjavítás, aszfaltozás közel 1300 méteren, azon az útszakaszon, amely a víz- és szennyvízhálózat kiépítésekor megrongálódott, illetve még nem volt leaszfaltozva. Tervben van a földgáz bevezetése a faluba, mivel nagyon nehéz szilárd tüzelőanyaghoz jutni. Járdaprogramjuk is van, az új betonjárda építését már elkezdték, és tavasszal, a jó idő beálltával folytatják. A köröstarjáni kultúrházban pedig még az idén szeretnének egy új színpadot építeni.

Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!