Bihar hírei

2018.11.07. 13:34

Sertéspestis Szalárdon, surlókór Pályiban

Szalárdon is megjelent az afrikai sertéspestis, már több mint száz állatot le is vágtak. Közben kiderült az is, hogy egy juhtenyészetben már augusztus óta küzdenek a surlókórral.

Szalárdon is megjelent az afrikai sertéspestis, már több mint száz állatot le is vágtak. Közben kiderült az is, hogy egy juhtenyészetben már augusztus óta küzdenek a surlókórral.

Alig egy héttel az után, hogy hivatalos laboratóriumi eredmény igazolta az afrikai sertéspestis megjelenését az Érsemjénhez tartozó Érselénden, ahol október végén 20 állatot meg is semmisítettek, újabb településen ütötte fel a fejét a kór: Szalárdon. A Bihar megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője, Remus Moțoc sajtóérdeklődésre elmondta: még az elmúlt hét végén több gazdaságban is mintát vettek az ott nevelt állatoktól, ezek között volt háztáji gazdaság és nevelde is. Dr. Nagy Miklós, Szalárd polgármestere lapunknak megerősítette: a községben valóban megjelent a betegség, sőt, kedden összesen már mintegy 120–130 állatot kényszervágásnak vetettek alá. A kór 3 családi gazdaságban és egy hizlaldában jelent meg, utóbbiban és előbbiek közül kettőben számolták fel a teljes állományt, a harmadik háztájira vonatkozóan még nem érkezett meg a laboratóriumi visszajelzés, ám számukra is rossz előjel, hogy a többiek szomszédai… Dr. Nagy Miklós hangsúlyozta, hogy a község többi gazdaságában, ahol nem jelent meg a betegség, nem pusztítják el az állományt, a kényszervágásokra éppen azért került sor, hogy megelőzzék a kór terjedését. A polgármester, aki maga is gazdálkodó, illetve a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének megyei elnöke, hozzátette: maximálisan együtt érez a kárvallottakkal, mindent meg fognak tenni, hogy a kárpótlást minél előbb megkapják.

Juhok is…

Beigazolódott, hogy a hatóság nemcsak az afrikai sertéspestishez kapcsolódó információkat kezeli „nagyvonalúan”: már augusztus közepén találtak egy Pályi község területén lévő juhtenyészetben surlókórral (románul: scrapie) fertőzött egyedeket. (A surlókór – surlónyavalya, reszketőkór – inkább a túltenyésztett juhfajtákra jellemző. A betegség orvoslásának módja nem ismert, ha valamely nyájban már fellépett, kiirtása nehéz; a betegeknek és ezek közvetlen utódainak kiselejtezésén kívül jó hatással lehet a nyáj más vidékre való átterelése – kislexikon.hu.) Remus Moțoc nem árulta el, hány egyed is található összesen abban a bizonyos tenyészetben, annyit mondott, hogy a tulajdonos igen ideges és elkeseredett, mert sokat dolgozott a fajták kiválogatásán. Már augusztusban megkezdték és azóta is folytatják a megbetegedett, illetve a betegség jeleit mutató állatok kiselejtezését, ami mára elérheti az 1500-at. Az egészséges állatok vágóhídon végzik, a gond, hogy a megyében nincs akkora vágóhíd, mely eleget tudna tenni a feladatnak. A DSVSA igazgatója azt is hozzátette, hogy a tenyésztőt kárpótolni fogják, az egyes állatok értékét egy erre hivatott bizottság állapítja meg.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!